Dubajban nyílt kiállítás a holokauszt emlékére

Ez az első olyan holokauszt-kiállítás, amelyet az Öböl-menti államok egyikében rendeznek.

Az Egyesült Arab Emírségek pont abban az időszakban érezte helyesnek, hogy megnyissa a térség első holokauszt-kiállítását, amikor világszerte erősödik az antiszemitizmus. A dubaji Civilizációk Találkozása Múzeumban megrendezett kiállítás megnyitóján részt vettek a helyi zsidó közösségek vezetői, Izrael, illetve Németország nagykövetei.

Holokauszt-kiállítás a dubaji Civilizációk Találkozása Múzeumban

A kiállítás célja, hogy erősítse az Emírségek állampolgárai, illetve az ideérkező turisták tudatosságát a holokauszt borzalmaival kapcsolatosan. A kiállítás bemutatja a holokauszthoz vezető eseményeket, illetve az arab országokban élő zsidók személyes történeteit. A kiállítás ezen túl bemutatja az arab származású Világ Igazait, akik zsidók életét mentették meg a holokauszt idején.

„Aggódunk a az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalható antiszemitizmus erősödése miatt” – mondta a megnyitón a múzeum alapítója, Ahmad Elmantzuri.

„Az általunk nyújtott oktatás és tájékoztatás segítségével próbáljuk tudatosítani a negatív retorikában rejlő veszélyeket, amelyek aztán cselekedetekhez vezethetnek. Mint vezető kulturális intézmény, fontosnak tartjuk, hogy megismertessük az emberekkel a holokauszt tragédiáját, mivel az oktatás a tudatlanság egyetlen gyógymódja”

– hangsúlyozta Elmantzuri.

Yehuda Sarna, az Egyesült Arab Emírségek főrabbija szintén aggodalmát fejezte ki az utóbbi időszak antiszemita fellángolásai miatt Európa és az Egyesült Államok nagyvárosaiban.

„Elfelejtettük milyen gyorsan tud terjedni a gyűlölet. A feleségem családját egy arab orvos mentette meg a holokauszt idején, az ő egyéni példamutatása és ez a kiállítás is arra kell, hogy emlékeztessen minket, hogy szomszédokként s baráttokként együtt kell fellépnünk a szélsőségek ellen”

– mondta a rabbi. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp