Hogyan gyakorolta Franz Kafka a héber nyelvet?

Az Izraeli Nemzeti Könyvtárban őrzött Franz Kafka-dokumentumok most először elérhetőek online, miután befejeződött a több évig tartó intenzív konzerválási, restaurálási, katalogizálási és digitalizálási folyamat.

Az egyedülálló gyűjtemény kéziratok, jegyzetfüzetek, személyes levelek, rajzok és egyéb dokumentumok tucatjait tartalmazza, olvasható az Izraeli Nemzeti Könyvtár által a sajtó számára elküldött közleményben.

Franz Kafka héberül írt jegyzetfüzete (Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

Az online elérhető újdonságok között található Kafka Esküvői előkészületek vidéken című elbeszélésének három különböző vázlatváltozata, egy jegyzetfüzet, amelyben a héber nyelvet gyakorolta, több száz személyes levél, vázlatok és rajzok, utazási naplók, önmagának írt gondolatok és még sok más egyéb.

A gyűjtemény pontosan 97 évvel az író 1924. június 3-án bekövetkezett halála után került fel az internetre. Mintegy két év telt el azóta, hogy lezárult a Franz Kafka-iratokat is magában foglaló Max Brod Archívummal kapcsolatos több évtizedes nemzetközi jogi eljárás, amely során a hagyaték a Jeruzsálemben található Izraeli Nemzeti Könyvtárba került.

Kafka zsidó és cionista identitását is bizonyítja a most feltárult titkos trezor – Kibic Magazin

Kafka az egyik füzetben bemutat egy 1922-ben, Palesztinában történt tanársztrájkot, amelyben a tanárok fizetésemelést követelve nem kezdték meg a tanévet. Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat és héber nyelvű füzeteket találtak a majdnem tíz évig tartó pereskedés után megszerzett Franz Kafka-trezorban az izraeli Nemzeti Könyvtár szakértői.

A hagyaték ügyében izraeli, német és svájci bíróságok is úgy döntöttek, hogy az anyagot az Izraeli Nemzeti Könyvtárban kell őrizni, ahol Brod kívánságának megfelelően megőrzik és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik.

Az író és zeneszerző Brod, Franz Kafka bizalmasa volt, és elsősorban neki köszönhető, hogy Kafka a 20. század egyik legnagyobb hatású írója lett, mivel számos művét az író halála után adta ki. A Kafka-iratok a Max Brod Archívum szerves részének tekinthetők. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár több száz vezető izraeli és zsidó író, értelmiségi és közéleti személyiség személyes archívumát őrzi, köztük Szenes Hannáét.

Izrael nemzeti kincse lett Szenes Hanna hagyatéka – Kibic Magazin

A 76 évvel ezelőtt kivégzett Szenes Hanna teljes hagyatéka az Izraeli Nemzeti Könyvtárhoz került. Ezzel a költő és nemzeti hős Szenes olyan nagyságokhoz csatlakozott, mint Martin Buber vagy Franz Kafka. Nincs olyan város Izraelben, ahol ne viselné egy utca Szenes Hanna nevét, mondta David Blumberg, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke azon a Jeruzsálemben megtartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az intézmény keretein belül létrejött Szenes Hanna Archívumot.

Oren Weinberg, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatója szerint az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak kulcsszerepe van abban, hogy Izrael Állam és a zsidó nép kincseit hozzáférhetővé tegye a nagyközönség számára Izraelben és világszerte. A Franz Kafka-iratok most csatlakoznak ahhoz a több millió más tételhez, amelyeket a könyvtár munkatársai az elmúlt években online elérhetővé tettek a kulturális javak megőrzésére és a jövő nemzedékeknek való átadására irányuló erőfeszítéseik részeként.

„Miután sok éven át ezek a papírok nem voltak hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, büszkék vagyunk arra, hogy most ingyenes, nyílt hozzáférést biztosíthatunk hozzájuk a tudósok és a Kafka-rajongók milliói számára Izraelben és világszerte” – hangsúlyozta az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp