A pápa megcsókolta a tetovált rabszámot egy auschwitzi túlélő karján

A 81 éves nő Mengele emberkísérleteit élte túl. Alig háromévesen deportáltak az auschwitz-birkenaui náci német haláltáborba.

A 81 éves fehérorosz nő feltűrte ruhája ujját, hogy megmutassa a katolikus egyházfőnek a számot, amellyel a nácik megjelölték a koncentrációs táborokba belépő rabokat. A pápa pedig megcsókolta a karját. A nő ezután átölelte őt.

A Krakkóban élő Lidzia Makszimovicsot 1943-ban deportálták 3 évesen. Egy olyan barakkba került, ahol azok a gyerekek laktak, akiket a hírhedt auschwitzi orvos, Josef Mengele használt a kísérleteihez.

Makszimovics a többi túlélővel együtt 1945 januárjában szabadult fel. A szovjet csapatok egy lengyel családnak adták át őt. A nő egészen 1962-ig abban a hitben élt, hogy elvesztette a biológiai anyját, aki szintén úgy tudta, nem él már a lánya.

Makszimovics azért látogatott Olaszországba, mert ott mutatják be az életéről szóló dokumentumfilmet, amelynek „70072, a lány, aki nem tudott gyűlölni” lett a címe.

A cím Makszimovics egyik kijelentéséből ered: „ha a gyűlöletre és a bosszúra gondolva kellene élnem, kárt okoznék magamnak és a lelkemnek, megbetegednék: a gyűlölet engem is megölne”. A címben szereplő szám pedig Makszimovics tetoválására utal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp