Két Izrael-ellenes tüntetés lesz Budapesten

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a demonstrációk indulatot kelthetnek a magyarországi zsidó közösség ellen, veszélynek tehetik ki a hazai zsidóságot.

Az európai és amerikai Izrael-ellenes megmozdulások példájára e héten a magyar fővárosban is szerveznek két tüntetést: szerdán a Bem téren lesz egy “Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen”, szombaton pedig a Deák téren tartanak megmozdulást “Együtt az izraeli terror ellen” címmel.

Az eddig 112 résztvevőt vonzó szerdai megmozdulás szervezője a Facebook-oldala alapján Budapesten élő, tuniszi születésű Mohamed Keswani gimnáziumi tanár, akinek az oldala hemzseg az Izrael-ellenes és palesztinpárti posztoktól és a szintén budapesti lakhelyű, a Corvinuson kommunikációs szakot végzett Asil Keswani, aki #FreePalestine hashtaggel jelenik meg oldalán.

A szombati megmozdulásra eddig 228 ember jelentkezett, szervezője a több mint 1300 követővel rendelkező Budapesti Szolidaritás Palesztinával nevű csoport, amely büszke arra, hogy tagja a nemzetközi BDS mozgalomnak, és amely nem ismeri el Izrael államot.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) szerint a múlt pénteken megkötött izraeli-palesztin tűzszünet nem jelenti a zsidó állammal szemben ellenséges megmozdulások végét: a gyűlöletkeltés folytatódik, az számos európai nagyvárosban antiszemita atrocitásokhoz, utcai összecsapásokhoz vezetett. Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban is ürügyként használták az izraeli hadsereg gázai védekező műveletét Izrael- és zsidóellenes indulatok elszabadítására.

A TEV aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Budapesten élő muszlim, illetve palesztin csoportok a magyar fővárosba akarják importálni az Izrael-ellenes hangulatkeltést. Tartanak attól, hogy Izrael-ellenes, “anticionista” mázba bújtatott antiszemita demonstrációk indulatot kelthetnek a magyarországi zsidó közösség ellen, veszélynek tehetik ki a hazai zsidóságot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp