Antiszemita gyűlöletcunami zúdult egy magyar származású holokauszt-túlélőre a közösségi médiában

A 97 éves Lily Ebert csak jó szombatot és kellemes hétvégét szeretett volna kívánni követőinek a Tik Tokon. Az izraeli-gázai konfliktus kapcsán elszabadult gyűlölethullám azonban őt sem kímélte.

„Jó hetet (hétvégét) kívánok mindannyiuknak, sabbat salom” – mondja angol és magyar nyelven Lily Ebert abban a rövid videóban, amelyet május 14-én töltött fel dédunokája segítségével a Tik Tok-fiókjára, amelyet azért hoztak létre, hogy a fiataloknak is elmesélhesse, miként élte túl Auschwitz borzalmait.

A 97 éves magyar származású holokauszt-túlélő csak jó szombatot szeretett volna kívánni 90 ezres követőtáborának, a néhány nappal az üzenet feltöltése előtt kialakult újabb izraeli-gázai feszültség kapcsán elszabadult antiszemita trolloknak azonban már ennyi is elég volt ahhoz, hogy gyűlöletcunamit zúdítsanak az idős asszonyra.

Az egyik kommentelő például arról érdeklődött nála, hogy a palesztinokkal szembeni bánásmód nem emlékezteti-e a koncentrációs táborban elszenvedettekre. Egy másik csak egyszerűen annyit írt: „boldog holokausztot”.

Az esetet követően Ebert dédunokája, Dov Forman arról számolt be, hogy napokon keresztül rengeteg gyűlölködő üzenetet kaptak a Tik Tokon és a Twitteren. „Nem hagyjuk, hogy ez megakadályozzon minket abban, hogy a múlt borzalmairól és arról oktassunk, hogy a gyűlölet hova vezethet. A gyűlölet csak gyűlöletet szül” – írja Forman.

A Londonban élő Ebert és Forman azóta is kitartanak. Ebert két rövid videót tett fel a Tik Tokra, az egyikben felidézte kishúga, Berta auschwitzi meggyilkolását, a másikban pedig a tefilin, a zsidó imaszíj használatát magyarázta el, és azt, hogy néhány zsidó férfinak Auschwitzban hogyan sikerült teljesítenie a használatukra vonatkozó parancsolatot. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp