A zuglói zsinagóga történetét bemutató videó nyert a Centropa nemzetközi versenyén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Lauder Iskola diákja által készített videóban a Thököly úti zsinagóga múltja és jelene ismerhető meg.

Az európai zsidó iskolákat összefogó Centropa Jewish Network idén hatodik alkalommal hirdette meg az éves projektpályázatát. A diákok Virtuális zsidó szakácskönyv, Családtörténet, Közösségem, illetve Művészeti projekt kategóriákban küldhették be munkáikat. A pályázatra hat országból 47 alkotás érkezett.

Idén a Közösségem kategóriában a Lauder Iskola diákja, Krauth Eszter által készített A zuglói zsinagóga története című videó végzett az első helyen, megosztva az isztambuli Ulus Zsidó Iskola tanulójának alkotásával. Ugyanebben a kategóriában egy másik lauderes kisfilm, a Hiányzó láncszemek, halvány nyomok is elismerésben részesült.

A Thököly úti zsinagógát bemutató videóból megtudhatjuk, hogy a holokauszt előtt hány zsinagóga működött Zuglóban, hogyan tért magához a hitélet a háborút követő időszakban a kerületben, de az is kiderül, hogy Kardos Péter főrabbi mióta teljesít szolgálatot ebben a zsinagógában. A kisfilm bemutatja többek között azt is, hogy mi történt a 2016-os sajnálatos tűzeset óta a zsinagógával és annak közösségével.

A pályázat tavalyi kiírását szintén lauderes diákoknak sikerült megnyerniük:

Díjnyertes videóban mutatják be a zsidómentő gyermekotthonok történetét a lauderes diákok – Kibic Magazin

A Lauder Iskola területén működött egykor a II. világháború után árván maradt gyerekeket befogadó Gaudiopolis. Az erről készült videó elnyerte a Centropa nemzetközi pályázatának fődíját. A Lauder Iskola Kék osztályos diákjai által készített videó egy fél éves kutatómunka eredményeként született meg. A kisfilm a Centropa Alapítvány Zsidó emlékek nyomában címmel indított nemzetközi videókészítési versenyére készült.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp