A zuglói zsinagóga történetét bemutató videó nyert a Centropa nemzetközi versenyén

A Lauder Iskola diákja által készített videóban a Thököly úti zsinagóga múltja és jelene ismerhető meg.

Az európai zsidó iskolákat összefogó Centropa Jewish Network idén hatodik alkalommal hirdette meg az éves projektpályázatát. A diákok Virtuális zsidó szakácskönyv, Családtörténet, Közösségem, illetve Művészeti projekt kategóriákban küldhették be munkáikat. A pályázatra hat országból 47 alkotás érkezett.

Idén a Közösségem kategóriában a Lauder Iskola diákja, Krauth Eszter által készített A zuglói zsinagóga története című videó végzett az első helyen, megosztva az isztambuli Ulus Zsidó Iskola tanulójának alkotásával. Ugyanebben a kategóriában egy másik lauderes kisfilm, a Hiányzó láncszemek, halvány nyomok is elismerésben részesült.

A Thököly úti zsinagógát bemutató videóból megtudhatjuk, hogy a holokauszt előtt hány zsinagóga működött Zuglóban, hogyan tért magához a hitélet a háborút követő időszakban a kerületben, de az is kiderül, hogy Kardos Péter főrabbi mióta teljesít szolgálatot ebben a zsinagógában. A kisfilm bemutatja többek között azt is, hogy mi történt a 2016-os sajnálatos tűzeset óta a zsinagógával és annak közösségével.

A pályázat tavalyi kiírását szintén lauderes diákoknak sikerült megnyerniük:

Díjnyertes videóban mutatják be a zsidómentő gyermekotthonok történetét a lauderes diákok – Kibic Magazin

A Lauder Iskola területén működött egykor a II. világháború után árván maradt gyerekeket befogadó Gaudiopolis. Az erről készült videó elnyerte a Centropa nemzetközi pályázatának fődíját. A Lauder Iskola Kék osztályos diákjai által készített videó egy fél éves kutatómunka eredményeként született meg. A kisfilm a Centropa Alapítvány Zsidó emlékek nyomában címmel indított nemzetközi videókészítési versenyére készült.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp