Fogadjunk, hogy nem tudtad! – 5 érdekesség Bob Dylanről

Bob Dylan ma ünnepli 80-dik születésnapját! A legendás zenész, összebékítette egymással a folkot és a rockot, új műfajt teremtett, amellyel rengeteg hűséges rajongót szerzett magának.

1. Névváltozás: Robert Zimmerman néven született Minnesotában, és nevének zsidó hangzása is közrejátszott abban, hogy más néven lépett a közönség elé. A zenész először még azzal viccelődött, hogy lehetett volna a neve Bob Levy, Bob Neuwirth vagy akár Bob Doughnut. Később azonban bevallotta:

„Sok embernek az a benyomása, hogy a zsidók csak pénzkölcsönzők és kereskedők. Sokan azt gondolják, hogy minden zsidó ilyen. Nos, azért voltak ilyenek, mert csak ez a lehetőség volt nyitva a számukra. Csak ezt engedték meg nekik.”

Dylan először Elston Gunn néven lépett a közönség elé, végül a Bob Dylan nevet választotta.

2. Elismerések: 11 egyéni Grammy-díjat nyert, ezen kívül 1991-ben megkapta a Grammy életmű díjat is magas színvonalú zeneművészetéért. 2012-ben pedig a Szabadság Medált ítélte neki az amerikai elnök. 2016-ban pedig Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat.

3. Kritikus állapot: 1966 júliusában Dylant majdnem halálos kimenetelű baleset érte. Visszavonultan élt súlyos sérülései miatt egészen 1969-ig.

4. Családban marad: Dylan fia, Jakob Dylan szintén beszállt a családi bizniszbe – énekesként, dalszerzőként dolgozik a The Wallflowers nevű sikeres zenekarban.

5. Doktori cím: 1970 júniusától Dylan már használhatta a doktori címet is, mivel a Princeton Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp