Egy 17 éves izraeli úszó taszította le a trónról Hosszú Katinkát

Az izraeli Anastasia Gorbenko 200 vegyesen nyert aranyérmet a budapesti úszó-Európa-bajnokságon, megelőzve a magyar klasszist, aki 2010 óta mindig megnyerte ezt a számot.

2010 óta folyamatosan Hosszú Katinka nyerte a 200 méteres vegyes úszást az Európa-bajnokságokon. A budapesti kontinenstornán azonban a 17 éves izraeli Anastasia Gorbenko és a brit Abbie Wood is megelőzték a döntőben. Gorbenko új nemzeti csúcsot felállítva 2:09,99-es idővel lett Európa-bajnok.

A győztes izraeli Anastasia Gorbenko a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gorbenko Haifán született, Ukrajnából alijázott (bevándorolt) szülők gyermekeként. Kilenc éves korában kezdett el úszni a Maccabi Kiryat Bialik úszócsapatában. 2018-tól pedig a Wingate Sportakadémia keretei között edzett. Ugyanebben az évben ifjúsági olimpiát nyert Argentínában 200 méteres vegyes úszásban.

A győztes izraeli Anastasia Gorbenko, az ezüstérmes brit Abbie Wood és a bronzérmes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gorbenko az első izraeli női úszó, aki Európa-bajnokságon aranyérmet tudott nyerni. Korábban a nők között csak Amit Ivri nyert bronzérmet 100 pillangón még 2012-ben. A férfiaknál öt évvel ezelőtt nyert ezüstérmet a londoni Európa-bajnokságon Jakov Tomarkin (200 hát) és Gal Nevo (200 vegyes). 2012-ben pedig Jonatan Kopelev lett Európa-bajnok 50 méteres hátúszásban. (Ynet, Telex)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp