Novák Attila: Nem lehet a mostani konfliktust az arabok egyetlen történelmi sérelmére visszavezetni

Egyrészről történelmi sérelmeket mindkét fél kapott és adott. Másrészről a palesztínok maguk is felelősek azon helyzetért, hogy Izraellel szemben egy totalitariánus rezsim alakult ki Gázában. Harmadrészről pedig ne a jobb- vagy baloldali propagandára, hanem a helyi civilekre figyeljünk. Novák Attila írását ajánljuk az azonnali.hu-ról.

A történelem nem szükségszerűen vezet el a mai eseményekhez, hanem különféle interakciók vannak, amelyek során a szereplők így és úgy is dönthetnek, különféle pályán indulhatnak el.

A mai állapotok kialakulásáért éppúgy felelősek a palesztinok is, hiába jóval szegényebbek.

A gázai helyzet is sokkal jobb lenne, ha a zsidó állam azt észlelné, hogy az Övezetnek nincsenek agresszív szándékai. A rakétaeső közepette (eddig majdnem 3000) egyetlen országtól sem lehet elvárni azt, hogy ne védje meg saját állampolgárait és kezelje mértékletesen a helyzetet pusztán azért, mert a világ távolabbi és gazdagabb része elszokott az ilyen bonyolult területi és vallási konfliktusok látványától. Az izraeli jogsértéseket pedig annak a függvényében is kell nézni, hogy a közel-keleti régió hogyan kezeli a jogot és a helyi lakosok jogkövetése milyen kulturális formákat követ, a jog ugyanis sohasem absztrakt.

[…]

Az izraeli légierő gázai támadásai, az ottani civil áldozatok nem önmagukban érthetők meg, hanem csakis a Hamasz (és az Iszlám Dzsihád stb) által felépített totalitárius iszlám fundamentalista hatalom fegyverkezéseivel, az izraeli civileket ért rakétatamadásaival együtt. Mint ahogyan az is biztos, hogy az egész mai helyzet nem érthető meg a Hamasz és a Palesztin Nemzeti Hatóság közötti belső rivalizálás nélkül sem. Illetve fontos szerepet játszik még az, hogy

majdnem megalakult egy olyan izraeli kormány (Netanjahu nélkül), melynek külső arab támogatása lett volna.

Ezért én inkább a helyi civilekben bízom. Inkább hiszek a Tel Aviv-i Peace Factory-nek, amelyet Ronny Edry és más izraeli (zsidók) alapítottak és melyhez arabok is csatlakoztak. Israel Loves Iran kampányukhoz a Facebookon nagyon sokan csatlakoztak az egész világból. Ők úgy küzdenek a megkülönböztetés ellen, hogy nem csak a rituálissá vált Netanjahu-ellenes tüntetéseken vesznek részt, ám nagyon is konkrétan mutatják fel a helyi társadalom sokszínűségét és sokak demokratikus elkötelezettségét.

A teljes cikk itt olvasható:

Nincs egyetlen magyarázat a jelenlegi közel-keleti konfliktusra

Nem lehet a mostani közel-keleti konfliktust az arabok egyetlen történelmi sérelmére visszavezetni. Egyrészről történelmi sérelmeket mindkét fél kapott és adott. Másrészről a palesztínok maguk is felelősek azon helyzetért, hogy Izraellel szemben egy totalitariánus rezsim alakult ki Gázában. Harmadrészről pedig ne a jobb- vagy baloldali propagandára, hanem a helyi civilekre figyeljünk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp