Vizsgálat indult egy svéd rabbi ellen, mert nem használ érzéstelenítést a körülmetéléseknél

Általában nem szokás körülmetéléseknél érzésteleníteni, a svéd egészségügyi hatóságok szerint azonban ez így nincs rendben.

Peter Borenstein rabbi és orvos, aki mohelként, a hagyományos zsidó körülmetéléseket végző személyként is tevékenykedik. Svédországban engedélyezett a fiúk nem orvosi célú körülmetélése, de csak orvosi személyzet jelenléte mellett hajtható végre, ezért a mohelek, Borensteinhez hasonlóan, sokszor orvosok is egyben.

A zsidó körülmetéléseknél általában nem szokás az érzéstelenítés használata, a mohelek – köztük Borenstein is – néhány csepp cukros folyadékot adnak a babáknak figyelemelterelés gyanánt. A már régóta mohelként is tevékenykedő Borensteint azonban az utóbbi időben kritizálni kezdték más orvosok az érzéstelenítés elmaradása miatt.

A svéd egészségügyi felügyelet pedig közölte, hogy nem tartja megfelelőnek Borenstein eljárását, és május 28-ig magyarázatot követel az érzéstelenítés elmaradására. Az esetről beszámoló JTA szerint a rabbit azzal vádolják, hogy megsértette az orvosi gyakorlatot és az etikai szabályzatot. Ezeket Borenstein és a Svéd Zsidó Közösségek Tanácsa nevű szervezet is visszautasította.

A JTA megjegyzi, hogy a körülmetélés igen vitatottnak számít Skandináviában, ahol a gyermekjóléti aktivisták szerint ez a bántalmazás egyik formája. Szélsőjobboldali aktivisták is ellenzik a gyakorlatot, mert idegen szokásnak tartják.

A szomszédos Dániában pont a héten utasította el a parlament 62-32 arányban a fiúk nem orvosi célú körülmetélésének betiltását szorgalmazó indítványt. A körülmetélést ellenző aktivisták több mint 50 000 aláírást gyűjtöttek össze egy 2018-as petíció során, amely ahhoz kellett, hogy az intézkedést parlamenti szavazásra terjesszék elő.

A dánok betiltanák a vallási okokból történő körülmetélést – Kibic Magazin

Hamarosan a parlament elé kerül a tiltó tervezet. Henri Goldstein, dán zsidó közösség elnöke szerint ez a törvény a legszörnyűbb fenyegetés a második világháború óta az országban élő zsidó lakosságra nézve, akik az ősi hagyományoknak megfelelően körülmetélik a fiú gyermekeket a születésük utáni nyolcadik napon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp