Köves Slomó nem jelent meg a neológ vallási bíróság előtt

Az EMIH vezető rabbija a vallási bíróságnak küldött levelében arról érdeklődik, hogy a bét din tagjai teljesen függetlenek-e a felperesként fellépő Heisler Andrástól?

Heisler András, a neológ hitközség, a Mazsihisz elnöke azért adott be keresetet a magyarországi neológ vallási bírósághoz (bét din) Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával szemben, mert Heisler szerint Köves rabbi az elmúlt időszakban több alkalommal tett rá a közvélemény előtt sértő megjegyzéseket. Legutóbb például „ateistának” és „Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak” nevezte.

Heisler András a neológ vallási bíróságon adott be keresetet Köves Slomóval szemben – Kibic Magazin

A Mazsihisz elnöke azért fordult a neológ Bét Dinhez, mert az EMIH vezető rabbija több alkalommal tett rá nézve sértő megjegyzéseket a közvélemény előtt. Köves Slomó: „állok elébe minden legitim vallási bíróság idézésének”.

Ahogy a Köves Slomónak küldött, és a Neokohn által megosztott idézés szövege fogalmaz:

„Heisler András felperes sérelmezi, hogy Köves Slomó alperes őt nagynyilvánosság előtt ateistának nevezte, és egyéb dehonesztáló kifejezéseket használt vele kapcsolatban. Beadványában megjelölte nyilvános bocsánatkérésre vonatkozó igényét az alperessel szemben.”

Az idézést Frölich Róbert főrabbi a bíróság vezetője, illetve Schönberger András és Darvas István főrabbik írták alá. A tárgyalást pedig a tegnapi napra, május 19-re tűzték ki.

Az EMIH vezető rabbija korábban úgy reagált az ellene beadott kereset hírére, hogy áll elébe minden legitim vallási bíróság idézésének, a tegnapi tárgyaláson azonban nem jelent meg. Maga helyett egy levelet küldött a bíróságnak, amelyben talmudi idézetekkel megtámogatva afelől érdeklődik, hogy a bét din tagjai nincsenek-e esetleg függő viszonyban a felperestől, illetve, hogy egyenlően tudják-e megítélni a két felet?

Budapest, 2021. április 18.
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Kossuth rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Neokohn cikke szerint Köves rabbi erre nem kapott választ, csak egy újabb idézés érkezett hozzá, ezúttal május 25-re. A lap kereste az üggyel kapcsolatban Frölich Róbertet, ám a főrabbi folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

Az ügy előzménye, hogy az EMIH az orthodox hitközséggel (MAOIH) közösen egy jeruzsálemi vallási bírósághoz fordultak a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálata kapcsán. A Mazsihisz azonban azt közölte, hogy nem ismeri el a jeruzsálemi Bét Din joghatóságát az örökjáradék ügyében, és alperesként nem lép be a perbe.

A Mazsihisz nem ismeri el a jeruzsálemi vallási bíróság joghatóságát az örökjáradék ügyében – Kibic Magazin

Az EMIH és a MAOIH azért fordult a jeruzsálemi rabbinikus bírósághoz, mert szerintük a Mazsihisz aránytalanul nagy összegben részesül az örökjáradékból. A Mazsihisz szerint viszont a másik két zsidó felekezet a keresettel az ellehetetlenítését szeretné elérni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp