Arab nő életét mentette meg a lodi zavargásokban elhunyt izraeli férfi veséje

A család ahelyett, hogy haraggal válaszolt volna az izraeli férfi meggyilkolására, úgy döntött, hogy szeretet és életet ad. Szerveit négy ember kapta meg az ország különböző pontjain.

Egy 58 éves arab keresztény nő új esélyt kapott az életre a héten, amikor megkapta az 56 éves Yigal Yehoshua veséjét, aki a lodi zavargásokban egy téglával dobtak meg, és hat nappal később meghalt.

A transzplantációt az Ein Kerem-i Hadassah Egyetemi Kórházban hajtották végre, ahol a Randa Aweist kilenc éve kezelték vesebetegséggel. A kórház szerint a transzplantáció sürgős volt.

Szerdán Aweis beszélt Jehoshua feleségével, és megköszönte neki a „nemes tettet”.

“Most olyanok vagyunk, mintha egy család lennénk” – mondta a hatgyermekes Aweis.

Randa Aweis és a műtétet végző orvos

Jehoshuát akkor támadták meg, amikor egy közeli vallási eseményről hazafelé tartott. A rendbontók több zsinagógát felgyújtottak és több járművet megrongáltak.

“Leszámolunk azokkal, akik részt vettek ebben a gyilkosságban” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök Jehoshua halálának napján. – Senki sem kerülheti el a büntetést.

A család azonban ahelyett, hogy haraggal válaszolt volna Jehoshua meggyilkolására, úgy döntött, hogy szeretet és életet ad. Szerveit országszerte eladományozták: tüdejét egy 69 éves férfinak, a máját egy 22 éves nőnek, az egyik veséjét Aweisnek, a másodikat pedig a 67 éves Izik Hoderának, írja a jpost.com.

Az elhunyt Yigal Yehoshua

Aweis 29 éves lánya, Fairouz elmondta, hogy hallott a lincselésről, de amíg a transzplantáció meg nem történt, fogalma sem volt arról, hogy Jehoshua lesz az anyja megmentője.

“A legmélyebb részvétem Yigal családjának” – mondta. “Szeretnénk személyesen megismerni őket, és megköszönni nekik, hogy ezt tették más emberekért.”

Hozzátette, hogy éppen a 29-dik születésnapját ünnepelte, amikor kiderült a hír. „Számomra az a legnagyobb ajándék, hogy édesanyám újabb esélyt kap az életre.”

A műtétet végző orvos elmondta, hogy a transzplantáció jó példa arra, hogy nincsenek az emberek között faji és vallási különbségek. Azt viszont elismerte, hogy az orvosok sem tudják teljesen elválasztani érzéseiket a helyzettől. “Hozzátette: nehéz átültetést végrehajtani, tudván, hogy a szerv olyan embertől származik, akit ilyen szörnyű módon meggyilkoltak.

“Csak a békeért és a nyugalomért, valamint mindannyiunk egészségért imádkozom” – mondta az orvos.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp