Izrael bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe

A fogadóirodák előrejelzései és az izraeli-palesztin konfliktus miatti aggodalom ellenére Eden Alene ott lesz a szombati döntőben.

A Rotterdamban zajló Eurovíziós Dalfesztivál keddi elődöntőjén a legjobb tíz közé került az Eden Alene által előadott Set Me Free című dal, amivel az izraeli énekesnő kivívta magának a jogot a szombati döntőn való részvételre. Ezzel Izrael zsinórban a hatodik alkalommal lesz döntős az eurovíziós dalversenyen. Nyerni utoljára 2018-ban tudott, amikor Netta Toy című dalát választották meg a legjobbnak.

Eden Alene az elődöntő eredményének kihirdetését követően

„Még mindig sokkos állapotban vagyok, nem tudok mit mondani, annyira meghatódtam” – nyilatkozta Alene újságíróknak az elődöntőt követően. „Szertetem az országomat, szeretek mindenkit. Köszönöm a támogatást. Izrael, ez neked szól. Nagyon sok szeretetet kapok az országomtól” – tette hozzá az énekesnő, aki azt is elmondta, hogy nem foglalkozott a zsűrivel, csak arra koncentrált, hogy jusson be a döntőbe. „Smá Iszrael” – ezt hajtogatta folyamatosan, és azt kérte, hogy jusson be a döntőbe.

Eden Alene már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az előadása végén több nyelven, köztük héberül és arabul is megköszönte a közönség támogatását.

Az izraeli dalnak a fogadóirodák előrejelzései szerint nem volt esélye a döntőbe jutásra. Az izraeli küldöttség pedig amiatt aggódott, hogy a mostani izraeli-palesztin feszültség esetleg negatív hatással lehet Alene előadásának értékelésére. Az elődöntő előtt úgy tíz fő vett részt egy Izrael-ellenes demonstráción Rotterdamban.

A Set Me Free-n kívül még Azerbajdzsán, Norvégia, Málta, Ciprus, Svédország, Belgium, Litvánia., Ukrajna, illetve az izraeli producerek dalával induló Oroszország jutott be a szombat esti döntőbe. Hozzájuk csatlakoznak majd további országok a csütörtökön megrendezésre kerülő második elődöntőből. Magyarország idén nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. (Ynet)

Meg kellett erősíteni az izraeli eurovíziós küldöttség védelmét – Kibic Magazin

Az izraeli-gázai feszültség miatt volt szükség az izraeliek védelmének fokozására. Az Izraelt képviselő Eden Alane abban reménykedik, hogy a politika nem fog beleszólni előadásának értékelésében. Eden Alane már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp