Izrael bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A fogadóirodák előrejelzései és az izraeli-palesztin konfliktus miatti aggodalom ellenére Eden Alene ott lesz a szombati döntőben.

A Rotterdamban zajló Eurovíziós Dalfesztivál keddi elődöntőjén a legjobb tíz közé került az Eden Alene által előadott Set Me Free című dal, amivel az izraeli énekesnő kivívta magának a jogot a szombati döntőn való részvételre. Ezzel Izrael zsinórban a hatodik alkalommal lesz döntős az eurovíziós dalversenyen. Nyerni utoljára 2018-ban tudott, amikor Netta Toy című dalát választották meg a legjobbnak.

Eden Alene az elődöntő eredményének kihirdetését követően

„Még mindig sokkos állapotban vagyok, nem tudok mit mondani, annyira meghatódtam” – nyilatkozta Alene újságíróknak az elődöntőt követően. „Szertetem az országomat, szeretek mindenkit. Köszönöm a támogatást. Izrael, ez neked szól. Nagyon sok szeretetet kapok az országomtól” – tette hozzá az énekesnő, aki azt is elmondta, hogy nem foglalkozott a zsűrivel, csak arra koncentrált, hogy jusson be a döntőbe. „Smá Iszrael” – ezt hajtogatta folyamatosan, és azt kérte, hogy jusson be a döntőbe.

Eden Alene már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az előadása végén több nyelven, köztük héberül és arabul is megköszönte a közönség támogatását.

Az izraeli dalnak a fogadóirodák előrejelzései szerint nem volt esélye a döntőbe jutásra. Az izraeli küldöttség pedig amiatt aggódott, hogy a mostani izraeli-palesztin feszültség esetleg negatív hatással lehet Alene előadásának értékelésére. Az elődöntő előtt úgy tíz fő vett részt egy Izrael-ellenes demonstráción Rotterdamban.

A Set Me Free-n kívül még Azerbajdzsán, Norvégia, Málta, Ciprus, Svédország, Belgium, Litvánia., Ukrajna, illetve az izraeli producerek dalával induló Oroszország jutott be a szombat esti döntőbe. Hozzájuk csatlakoznak majd további országok a csütörtökön megrendezésre kerülő második elődöntőből. Magyarország idén nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. (Ynet)

Meg kellett erősíteni az izraeli eurovíziós küldöttség védelmét – Kibic Magazin

Az izraeli-gázai feszültség miatt volt szükség az izraeliek védelmének fokozására. Az Izraelt képviselő Eden Alane abban reménykedik, hogy a politika nem fog beleszólni előadásának értékelésében. Eden Alane már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp