Zsidó és palesztin sztárok álltak ki a béke mellett

Yuval Noah Harari izraeli zsidó történész és a párbeszédet szorgalmazó, közel 9 millió követővel rendelkező Nas Daily megálmodója, az izraeli-palesztin Nuseir Yassin is posztolt a fellángoló izraeli-palesztin konfliktus kapcsán. Mindketten a szélsőségeseket és a politikát okolják a jelenlegi helyzet kialakulásáért.

Harari a Lapid vezette kormány megalakulásának szükségességét látja a jelenlegi helyzetben

“Valószínűleg nem véletlenül tört ki a mostani erőszakhullám, ahogy egy kormány fel akart emelkedni, amely a zsidók és az arabok együttműködésére támaszkodik. Mindkét oldalon vannak olyan tényezők, amelyek gyűlöletből táplálkoznak, és bármit megtesznek az együttélés megelőzéséért. Nem hagyhatjuk, hogy nyerjenek. Az arab pártokkal együttműködve elengedhetetlen a sietség és a kormány kialakítása. Így lehet megállítani a gyűlölet körforgását, megmenteni közös életünk szövetét, és egyértelművé tenni a szélsőségesek számára mindkét oldalon, hogy nem fogják tudni tönkretenni az országunkat”, írja Facebook posztjában.

A Nas Daily pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ami igaz volt régen, hogy a palesztinok és a zsidók békében éltek, igaz lehet a jövőben is.

“Ismételd utánam.

Zsidók és arabok lehetnek barátok.
Zsidók és arabok lehetnek barátok.
Zsidók és arabok lehetnek barátok.

Mint palesztin-izraeli, a palesztin izraeli konfliktus kellős közepén találom magam. Polgárháború és egy teljes körű háború közelében vagyunk egyszerre. Tehát itt vannak a gondolataim.

Az igazság az: Ha a konfliktus olyan egyszerű lenne, mint 1 + 1 = 2, akkor 1948-ban rögzítették volna. Ennek oka van, hogy ez a konfliktus több mint 70 évig tartott. Ez komplikált.

Nem megyek bele a részletekbe (mert végtelen sok ok van). De íme a múlt heti megfigyeléseim:

1. A palesztin életek kevésbé számítanak. Ebben a konfliktusban nem minden élet egyenlő. És ez szomorú. Ha a palesztin életeket ugyanolyannak tekintjük, mint bármely más életet, akkor nem lenne annyi halálunk.

2. Ez az egész nem fekete-fehér. A csőcselék szeretné, ha ez olyan egyszerű lenne, mint a fekete-fehér. Ez nem. Minden politika szürke. Minél többet olvasok a konfliktusról, annál kevesebbet tudok.

3. Elhallgattattak. Ha hiszel a békében, ma nem emelheted fel a hangod. Mert olyan emberek vették át a hatalmat, akik nem akarnak békét. Az álhírek pedig mindent elárasztanak.

4. Beszélni kell a konfliktusok megszüntetése érdekében. Nem azért, hogy még évtizedekig tovább tartsanak. Megoldások kellenek.

Tehát hol vannak a racionális emberek?

Ma nem mondom, hogy “a béke a sarkon van”. Ez nem lenne igaz.

De azt mondom, hogy továbbra is bizakodó vagyok a jövőt illetően. És neked is az kellene, hogy legyél.

Láttam népirtásokat Ruandában és Kambodzsában, igazságtalanságokat Dél-Afrikában és teljes körű háborúkat más országokban. És láttam megoldani a konfliktusokat. Az élet normalizálódott. Az unokatestvérek megint barátok lettek.

Ne mondd, hogy Izraelt és Palesztinát nem lehet megjavítani.
Lehetséges. Néhány évtizeddel ezelőtt valóság volt.

Tehát ismételd meg utánam:

A zsidók és az arabok újra barátok lehetnek.
A zsidók és az arabok újra barátok lehetnek.
A zsidók és az arabok újra barátok lehetnek.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp