Látványos infografika mutatja meg a Gázából Izraelre kilőtt rakétazápor súlyosságát

Az izraeli hadsereg által kiadott riasztások adatai alapján készült vizualizáción nyomon követhető, hogy a konfliktus kezdete óta mikor és hová lőttek rakétákat a Gázai övezetből.

Óráról órára, napról napra követhetők az Izrael területére kilőtt rakéták azon az adatvizualizáción, amelyet egy izraeli informatikus, Yoav Tepper készített azért, hogy jobban meg lehessen érteni a jelenlegi konfliktus súlyosságát. Az infografikán az elmúlt nyolc nap rakétakilövései láthatóak, és azt mutatják meg, hogy milyen intenzitással folyik a támadás és mely települések lakói szenvednek a legtöbbet a gázai rakétáktól.

A Gázai övezetből indított rakéták célpontjai a konfliktus első nyolc napjában

Az interaktív térképen a jelzések nem becsapódásokat vagy a vaskupola által levadászott rakétákat jelentenek, hanem az izraeli hadsereg által kiadott riasztásokat, illetve, hogy azok mely területeket érintették a rakéták kilövését követően. Ebben az is benne van, hogy egy rakéta kilövése egyszerre több régióban is beindíthatja a riasztórendszert. Az itt elérhető interaktív térkép szándékosan nem frissül a kilövések idején, nehogy ezzel segítse a palesztin terrorszervezeteket a kilövések pontosabb irányzásában.

Tepper egyébként csak hobbiból készít ilyen és ehhez hasonló adatfeldolgozásokat, az elemzést inkább már másokra hagyja. A Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy először egy infografikákkal foglalkozó Reddit-csoportban osztotta meg az adatvizualizációt, ahol adatokon és grafikákon túlmutató heves vita alakult ki az izraeli és a palesztin párti tagok között.

Már nem házibarkács – Így fejlesztettek saját rakétaarzenált a palesztin terrorszervezetek – Kibic Magazin

A Gázai övezetben húsz év alatt sikerült a kezdetleges rakétáktól indulva egy olyan fegyverrendszert fejleszteni, amellyel a Hamasz és más terrorszervezetek Izrael területének jó részét fenyegetés alatt képesek tartani, több millió izraeli lakosnak okozva ezzel álmatlan éjszakákat. Meglepte Izraelt az a rakétaáradat, amelyet az elmúlt pár napban a Hamasz és az Iszlám Dzsihád zúdított az ország több települése felé.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp