Rakéta találta telibe a zsinagógát, a hívek visszatértek savuot ünnepére imádkozni

Askelon város egyik legismertebb zsinagógáját nem sokkal savuot kezdete előtt érte találat. A zsinagóga szomszédságában lakó idős rabbi csodával határos módon karcolás nélkül megúszta a támadást.

Savuot ünnepén sem hagyott alább a Gázai övezetből Izraelre zúdított rakétazápor. Az egyik rakéta a támadásokat közel legnagyobb arányban elszenvedő Askelon egyik zsinagógájába csapódott be. Először az imaház melletti rabbilakást érte a találat, a rakéta onnan hatolt be a zsinagóga belsejébe, lyukat ütve annak falán.

A becsapódó rakéta ütötte lyuk az askeloni Jad Michael zsinagóga falán

A Jad Michael nevű zsinagógában éppen nem tartózkodott senki a támadás ideje alatt, az idős rabbi, akinek nehezére esett a védett területre sietnie a szirénák megszólalásakor, azonban a lakásában volt, amikor találat érte az épületet, és csodával határos módon nem sérült meg. A zsinagógába behatoló rakéta a tóraszekrényt is elkerülte néhány centivel, az odajáró közösség tagjai pedig, miután rendbe tették a helyiséget, visszatértek savuot éjszakájára imádkozni.

„Ez a mi győzelmünk a Hamasz felett” – mondták az imádkozók, akik többsége a zsinagóga környékén lakik, és évek óta látogatják az imaházat. Amint lehetőségük volt, a közösség tagjai a zsinagógához siettek, kitakarították a helyiséget, hogy az esti ima már méltó körülmények között tudjon lezajlani. A találat után nem sokkal már csak a falon lévő lyuk emlékeztetett arra, hogy mi történt.

A zsinagóga alatti pincerészen egy védett helyiség is található, ahová riadó esetén a hívek levonulhatnak, és ott folytathatják az imádkozást. Az esti imákat az izraeli védelmi erők tagjainak fogják szentelni, nyilatkozták a helyi médiának. (Ynet, Walla)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp