Meg kellett erősíteni az izraeli eurovíziós küldöttség védelmét

Az izraeli-gázai feszültség miatt volt szükség az izraeliek védelmének fokozására. Az Izraelt képviselő Eden Alane abban reménykedik, hogy a politika nem fog beleszólni előadásának értékelésében.

Eden Alane már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Rotterdamban megrendezésre kerülő esemény tavaly a koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt, idén azonban új dallal, de részt vehetnek azok az előadók, akik 2020-ban is indultak volna a dalversenyen.

Eden Alane az Eurovíziós Dalfesztivál nyitóeseményén Rotterdamban

A jelenlegi izraeli-gázai feszültség miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy megerősítik az izraeli küldöttség védelmét, Alane pedig külön rendőri kíséretet kapott. Az énekesnő a Ynet-nek arról beszélt, hogy ő maga Rotterdamban a védelem megerősítése előtti időszakban is biztonságban érezte magát.

Nehezen éli meg a helyzetet viszont amiatt, hogy aggódnia kell Izraelben tartózkodó párja, illetve édesanyja miatt. Utóbbi ráadásul abban a Gázai övezet közelében található Szderotban lakik, amely az egyik legkomolyabb elszenvedője a lassan 20 éve tartó rakétatámadásoknak. Alane abban reménykedik, hogy a szavazókat nem fogja majd befolyásolni a jelenlegi feszült politikai helyzet.

A szintén a Ynet-nek nyilatkozó külföldi újságírók szerint, bár nem lenne szabad, a politika valószínűleg közre fog játszani a szavazásban és a zsűri döntésében. Kérdés csak az, hogy a jelenlegi feszült helyzet pozitívan vagy negatívan fog-e hatni az izraeli előadás megítélésben. Az Eurovíziós Dalfesztivál nyitóeseményének számító bevonulás alatt az izraeli zászlókat lengető küldöttséget mindenesetre tapsolva fogadták Rotterdam utcáin.

Eden Alane a holnapi elődöntőben fog kezdeni, ahol a Set Me Free című dalt fogja előadni. A másik elődöntőt csütörtökön, a döntőt pedig szombat este rendezik.

Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk részletesebben, hogy a politika mennyire meghatározó az Eurovíziós szereplések megítélésében:

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp