Meg kellett erősíteni az izraeli eurovíziós küldöttség védelmét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli-gázai feszültség miatt volt szükség az izraeliek védelmének fokozására. Az Izraelt képviselő Eden Alane abban reménykedik, hogy a politika nem fog beleszólni előadásának értékelésében.

Eden Alane már történelmet írt azzal, hogy első etióp származású énekesnőként képviselheti Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Rotterdamban megrendezésre kerülő esemény tavaly a koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt, idén azonban új dallal, de részt vehetnek azok az előadók, akik 2020-ban is indultak volna a dalversenyen.

Eden Alane az Eurovíziós Dalfesztivál nyitóeseményén Rotterdamban

A jelenlegi izraeli-gázai feszültség miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy megerősítik az izraeli küldöttség védelmét, Alane pedig külön rendőri kíséretet kapott. Az énekesnő a Ynet-nek arról beszélt, hogy ő maga Rotterdamban a védelem megerősítése előtti időszakban is biztonságban érezte magát.

Nehezen éli meg a helyzetet viszont amiatt, hogy aggódnia kell Izraelben tartózkodó párja, illetve édesanyja miatt. Utóbbi ráadásul abban a Gázai övezet közelében található Szderotban lakik, amely az egyik legkomolyabb elszenvedője a lassan 20 éve tartó rakétatámadásoknak. Alane abban reménykedik, hogy a szavazókat nem fogja majd befolyásolni a jelenlegi feszült politikai helyzet.

A szintén a Ynet-nek nyilatkozó külföldi újságírók szerint, bár nem lenne szabad, a politika valószínűleg közre fog játszani a szavazásban és a zsűri döntésében. Kérdés csak az, hogy a jelenlegi feszült helyzet pozitívan vagy negatívan fog-e hatni az izraeli előadás megítélésben. Az Eurovíziós Dalfesztivál nyitóeseményének számító bevonulás alatt az izraeli zászlókat lengető küldöttséget mindenesetre tapsolva fogadták Rotterdam utcáin.

Eden Alane a holnapi elődöntőben fog kezdeni, ahol a Set Me Free című dalt fogja előadni. A másik elődöntőt csütörtökön, a döntőt pedig szombat este rendezik.

Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk részletesebben, hogy a politika mennyire meghatározó az Eurovíziós szereplések megítélésében:

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp