Provokációtól tartanak az izraeli diákok Debrecenben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az egyetemen tanuló egyiptomi hallgató Insta-posztban próbálja aktivizálni a diáktársait. Az izraeli diákok szerint nagyon vékony a határvonal egy palesztinoknak tett szolidaritási gesztus és esetleges erőszakosabb akciók között.

A Debreceni Egyetemen tanuló izraeli orvostanhallgatókhoz is eljutott az az Instagram-ra feltöltött rövid felhívás, amelyben “Let’s go red” (viseljünk vöröset) mottó – és egy arab felirat – alatt angolul arra szólítanak fel mindenkit, aki bemegy a kedd esti klinikai fiziológia vizsgára, valamint minden más hallgatót is, hogy szolidaritásuk kifejezéseként viseljenek vörös színt, írja a tev.hu. A felhívás végén a #savesheikjarrah, #freepalestine, #stopisraeliapartheid hashtag-ek találhatók, amely egyértelműen arra utal, hogy a palesztinok iránti szolidaritásról van szó.

Az Insta-poszt alján található apróbetűs aláírási címből kiderül, hogy a felhívást az egyetem egyik egyiptomi hallgatója, Abdelrahman Ashraf tette közzé. Az ő nyilvános Facebook oldala nem arról tanúskodik, hogy politikailag aktív lenne, csak időnként közzétesz Izrael-ellenes, palesztinpárti posztokat, pl. Izraelt egységes “Palesztinaként” ábrázoló térképet. Tavaly október 6-án, az egyiptomi fegyveres erők napján pedig kiposztolt egy “győzelmi” videót arról, hogy 1973-ban Egyiptom és Szíria aznap támadta meg Izraelt (amely alig három hét után megnyerte a jom kippuri háborút).

A Tett és Védelem Alapítvány elérte az egyik, Debrecenben tanuló izraeli hallgatót, aki elmondta: amikor látták a felhívást, nem amiatt kezdtek aggódni, hogy diákok egy csoportja piros ruhában vagy pólóban megy be az egyetemre, hanem amiatt, hogy mivel az izraeli helyzet könnyen eszkalálódhat, az a későbbiekben nem radikalizálhatja-e a Debreceni Egyetem némely hallgatóját is. Emiatt jelezték fenntartásaikat az egyetem vezetőségének is emailen, de még nem kaptak választ.

Az izraeli diák elmondta: nem akarják felfújni az ügyet, semmilyen atrocitás vagy fenyegetés nem érte őket eddig, de ő volt katona, és tudja, hogy nagyon vékony a határvonal egy palesztinoknak tett szolidaritási gesztus és esetleges erőszakosabb, provokatív akciók között. Úgy tudjuk egyébként, hogy az egyetemen nincs szervezett palesztinpárti egyesület vagy csoport.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp