Provokációtól tartanak az izraeli diákok Debrecenben

Az egyetemen tanuló egyiptomi hallgató Insta-posztban próbálja aktivizálni a diáktársait. Az izraeli diákok szerint nagyon vékony a határvonal egy palesztinoknak tett szolidaritási gesztus és esetleges erőszakosabb akciók között.

A Debreceni Egyetemen tanuló izraeli orvostanhallgatókhoz is eljutott az az Instagram-ra feltöltött rövid felhívás, amelyben “Let’s go red” (viseljünk vöröset) mottó – és egy arab felirat – alatt angolul arra szólítanak fel mindenkit, aki bemegy a kedd esti klinikai fiziológia vizsgára, valamint minden más hallgatót is, hogy szolidaritásuk kifejezéseként viseljenek vörös színt, írja a tev.hu. A felhívás végén a #savesheikjarrah, #freepalestine, #stopisraeliapartheid hashtag-ek találhatók, amely egyértelműen arra utal, hogy a palesztinok iránti szolidaritásról van szó.

Az Insta-poszt alján található apróbetűs aláírási címből kiderül, hogy a felhívást az egyetem egyik egyiptomi hallgatója, Abdelrahman Ashraf tette közzé. Az ő nyilvános Facebook oldala nem arról tanúskodik, hogy politikailag aktív lenne, csak időnként közzétesz Izrael-ellenes, palesztinpárti posztokat, pl. Izraelt egységes “Palesztinaként” ábrázoló térképet. Tavaly október 6-án, az egyiptomi fegyveres erők napján pedig kiposztolt egy “győzelmi” videót arról, hogy 1973-ban Egyiptom és Szíria aznap támadta meg Izraelt (amely alig három hét után megnyerte a jom kippuri háborút).

A Tett és Védelem Alapítvány elérte az egyik, Debrecenben tanuló izraeli hallgatót, aki elmondta: amikor látták a felhívást, nem amiatt kezdtek aggódni, hogy diákok egy csoportja piros ruhában vagy pólóban megy be az egyetemre, hanem amiatt, hogy mivel az izraeli helyzet könnyen eszkalálódhat, az a későbbiekben nem radikalizálhatja-e a Debreceni Egyetem némely hallgatóját is. Emiatt jelezték fenntartásaikat az egyetem vezetőségének is emailen, de még nem kaptak választ.

Az izraeli diák elmondta: nem akarják felfújni az ügyet, semmilyen atrocitás vagy fenyegetés nem érte őket eddig, de ő volt katona, és tudja, hogy nagyon vékony a határvonal egy palesztinoknak tett szolidaritási gesztus és esetleges erőszakosabb, provokatív akciók között. Úgy tudjuk egyébként, hogy az egyetemen nincs szervezett palesztinpárti egyesület vagy csoport.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp