Sokat változott a szexuális zaklatások megítélése az ultraortodoxok körében

Az elhallgatást és a félrenézést kezdi megtörni, hogy a haredi közösség tagjai közül is egyre többen használnak Facebook-ot, WhatsApp-ot, amely információval segíti őket a tájékozódásban.
A Tel-Aviv Egyetem új kutatása szerint jelentős változás figyelhető meg az elmúlt évtizedben a haredi közösségen belül a szexuális zaklatások megítélését illetően. A kutatás arra mutat rá, hogy az ultraortodoxok közül egyre többen részesülnek magasabb szintű oktatásban és többen használják a közösségi médiát. Ezen kívül egyre inkább tisztában vannak azzal, milyen károkat okoz az áldozatok pszichéjében a szexuális bántalmazás, és hogy szükség van a prevencióra az újabb és újabb esetek megelőzése érdekében. A kutatást Dr. Sara Zalcberg, a Tel-Aviv Egyetem Vallástörténeti Programjának tanára vezette, írja a jpost.com.

Dr. Zalcberg szerint 10 éve a legtöbb áldozat még azzal sem volt tisztában, hogy mi történt velük, a szülők sem tudtak arról, hogy ilyesmi létezik, és a haredi társadalomra az elhallgatás volt a jellemző, amelyre mind az áldozatot, mind a családot, mind a közösséget és annak vezetőit is kötelezték. A kutatás szerint ez az „összeesküvés” sokat gyengült az elmúlt évtizedben.

A munka során interjúk készültek olyan szakemberekkel, akik a haredi közösségben dolgoznak, áldozatok szüleivel, és olyan nőkkel, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak.

Dr. Zalcberg szerint a helyzeten sokat javított, hogy az ultraortodox közösségből egyre többen dolgoznak, tanul és bekapcsolódtak a virtuális világba, valamint azoknak az aktivistáknak a munkája, akik a közösségben tevékenykednek. Ennek köszönhetően lett nagyobb a nyitottság a szexualitás, a test, az intimitás megbeszélésével kapcsolatban. Egyre több haredi származású terapeuta is található a közösségben, ők nagyon sokat tesznek azért, hogy változzon a helyzet.

Meshi Zahav, akit nemrég tartóztattak le szexuális zaklatás miatt

A haredi terapeuták arra használják az internetet, hogy több információt juttassanak el a szexuális zaklatásról, a biztonságról és a terápiáról a közösség tagjaihoz.

A kutatás szerint a változás abban is mérhető, hogy az áldozatok szülei egyre gyakrabban jelentkeznek olyan workshopokra, amelyek segítenek a megelőzésben, segítenek nekik felismerni a szexuális agressziót és a zaklatást.

Dr. Zalcberg azonban hozzátette, a pozitív fejlemények ellenére, még sok munkára és változásra van szükség a közösségen belül.

Kapcsolódó cikkünk

https://akibic.hu/2020/11/19/az-ortodox-fiuk-jobban-ki-vannak-szolgaltatva-a-szexualis-eroszaktevoknek-mint-a-vilagiak/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp