Izraelbe költözik az utolsó afganisztáni zsidó

Zebulon Simantov attól tart, hogy ha a külföldi erők kivonulnak Afganisztánból, akkor a tálibok visszatérnek. Ezért inkább Izraelbe költözik.

Zebulon Simantov az 1950-es években született Herat városában, ahol egykoron több tízezer zsidó élt. A szovjetek bevonulásakor Kabulba költözött, de miután szülei meghaltak, a családja és a közösség többi tagja pedig kivándorolt Izraelbe, Simantov egyedüli zsidóként maradt az országban.

Zebulon Simantov

Mint ahogy az a Népszava által közölt képriportból kiderül, a tálibok csak miatta nem rombolták le a főváros utolsó zsinagógáját. Többször próbálták áttéríteni az iszlám hitre, de Simantov nem hagyta magát, ezért többször is börtönbe zárták.

Miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy szeptember 11-én kivonja csapatait Afganisztánból, Simantov sem érzi biztonságban magát az országban. Attól tart ugyanis, hogy a tálibok vissza fognak térni, és újból átveszik a hatalmat.

„A tálibok továbbra is ugyanazok, mint 21 évvel ezelőtt, elvesztettem a hitemet Afganisztánban. Itt már nincs élet, Izraelbe költözöm”

– idézi a lap Simantovot.

Utolsó zsidó Afganisztánban – Kibic Magazin

Zablon Simintov szőnyegkereskedő és vendéglátós Kabulban él. A férfi arról híres, hogy ő az utolsó zsidó Afganisztánban. Az 1959-ben, Türkmenisztánban született férfi Kabul utolsó épen maradt zsinagógájának a gondnoka. Az Üzbegisztánban élő legközelebbi rabbitól kapott engedélyt a kóser vágásra, ám nemrég bejelentette, hogy saját éttermét márciusban bezárja, mert alig van már vendége és a szállodák sem rendelnek tőle.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp