Lincseléstől mentette meg a rendőr egy megtámadott jármű izraeli utasait

A jeruzsálemi zavargásokban résztvevő palesztinok először köveket zúdítottak egy autóra, majd miután az fennakadt egy betontömbön, az ajtókat feltépve ütlegelni kezdték annak izraeli utasait.

A Jeruzsálem óvárosának Oroszlános kapujánál történt incidens során a napok óta tartó palesztin zavargások résztvevői köveket dobáltak egy járműre, amelynek zsidó utasai könnyebben megsérültek.

A sofőr próbált menekülni a járművel, de a támadók az útját állták. A gépkocsi végül egy betontömbön elakadt, miután a sofőr a támadás következtében elvesztette az uralmát a jármű felett és felhajtott a járdára, ahol egy személyt elgázolt. A támadók folytatták a kődobálást, majd a jármű ajtaját feltépve ütlegelni kezdték annak három utasát.

A sofőr elmondása szerint végig az Oroszlános kapu felé vezető út mentén köveket dobáló palesztin fiatalok voltak, pedig ezt az utat a rendőrségnek kellett volna biztosítania. Végül egyetlen rendőrtiszt vette észre, hogy valami rendkívüli esemény zajlik, és a gépkocsi utasai segítségére sietett. A rendőr kénytelen volt a levegőbe lőni, hogy távol tartsa a támadókat, majd miután elmúlt a veszély, orvosi segítséget hívott a helyszínre. Az utasok könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az autót vezető férfi egy óra elteltével a rendőr kíséretében később visszatért a helyszínre, ahol néhány palesztin fiatal ismételten megtámadta őket. A rendőr a fegyverének elővételével sikeresen megakadályozta a további sérüléseket.

A rendőrség jelenleg vizsgálja az esetet és keresik a támadásban résztvevő palesztinokat. A közbeavatkozó rendőr fellépését példásnak tekintik, azzal ugyanis, hogy csak a levegőbe és nem a zavargók felé lőtt megmentette az autó utasait egy esetleges lincseléstől.

A visszatérő sofőrt ismét megtámadták az incidens helyszínén

A mostani palesztin zavargások amiatt kezdődtek, hogy telepesek Kelet-Jeruzsálemben az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket elsősorban a Sziluán és Sejk Dzsarra nevű lakónegyedekben.

Mindezt tetézte a ramadán idején a rendőrségnek azon döntése, hogy nem engedélyezték a muzulmán hívők üldögélését a Damaszkuszi kapunál, ahol a korábbi években ramadán éjszakáin hagyományosan több százan gyülekeztek. Ráadásul a mai napon tartják az izraeli Jeruzsálem-napot annak tiszteletére, hogy az izraeli hadsereg az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta a jordániai erők által korábban megszállt Kelet-Jeruzsálemet.

Az Al-Aksza mecset körüli délelőtti összecsapásokban 21 izraeli rendőr is megsebesült a feléjük dobott kövektől. A palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat délutáni jelentése szerint a palesztinok közül 305-en sebesültek meg, 228 embert kórházakba szállítottak, és 7-en súlyos sérülést szenvedtek. (Haaretz, Ynet, MTI)

Kilencven palesztin megsebesült a szombat éjszakai jeruzsálemi összecsapásokban – Kibic Magazin

Idén fokozza a ramadán idején szokásos feszültséget, hogy hétfőre ígért ítéletet a legfelsőbb bíróság a Sejk Dzsarra lakónegyedben folyó kilakoltatások ügyében, amivel egy évek óta folyó jogi küzdelem zárul le. Az Al-Aksza mecsetnél folytatott késő esti imádkozás végeztével az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp