Fegyveres palesztinok támadtak egy izraeli katonai őrhelyre

Az izraeli védelmi erők szerint a támadók eredetileg Izrael területén tervezhettek merényletet végrehajtani. Az utóbbi napokban jelentős feszültség alakult ki az izraeliek és a palesztinok között.

Izraeli katonák lelőttek több palesztin fegyverest, akik az őrhelyükre támadtak Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett péntek reggel. A három palesztin fegyveres megközelítette a Szalem nevű faluhoz vezető útnál felállított katonai ellenőrzőpontot, majd rálőttek a katonákra, akik viszonozták a tüzet. Két palesztint agyonlőttek, a harmadikat pedig életveszélyesen megsebesítették.

Az izraeli védelmi erők az esemény elsődleges vizsgálatát követően azt feltételezik, hogy a három fegyveres házilag összerakott géppisztolyokkal izraeli területen tervezett terrortámadást végrehajtani. A támadók egy olyan kisbuszban utaztak, amely illegális, izraeli tartózkodási engedély nélküli munkásokat szállított. Izraeli katonák feltartóztatták a járművet, utasait pedig a katonai ellenőrzőponthoz kísérték. Amikor ellenőrizni akarták az illegális behatolókat, a három fegyveres tüzet nyitott a katonákra.

Az izraeli rendőrség és a hadsereg fokozott készültséget rendelt el a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó péntekére, és ennek keretében több ezer biztonságit vezényeltek Jeruzsálembe, ahol számos utat és utcát lezártak.

Az utóbbi napokban jelentős feszültség alakult ki különösen Kelet-Jeruzsálemben az izraeli telepesek terjeszkedése miatt. A telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket elsősorban a Sziluán és Sejk Dzsarra nevű lakónegyedekben.

Múlt hét vasárnap a Ciszjordániában található Tapuach csomópontnál három izraeli civil megsérült, miután egy palesztin fegyveres tüzet nyitott rájuk. A 19 éves Jehuda Guetta később a kórházban belehalt sérüléseibe. A másik két társa súlyosan, illetve könnyebben sérült a merényletben. A támadó elmenekült, napokkal később az izraeli védelmi erők elfogták. (Haaretz, Ynet, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp