Fegyveres palesztinok támadtak egy izraeli katonai őrhelyre

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli védelmi erők szerint a támadók eredetileg Izrael területén tervezhettek merényletet végrehajtani. Az utóbbi napokban jelentős feszültség alakult ki az izraeliek és a palesztinok között.

Izraeli katonák lelőttek több palesztin fegyverest, akik az őrhelyükre támadtak Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett péntek reggel. A három palesztin fegyveres megközelítette a Szalem nevű faluhoz vezető útnál felállított katonai ellenőrzőpontot, majd rálőttek a katonákra, akik viszonozták a tüzet. Két palesztint agyonlőttek, a harmadikat pedig életveszélyesen megsebesítették.

Az izraeli védelmi erők az esemény elsődleges vizsgálatát követően azt feltételezik, hogy a három fegyveres házilag összerakott géppisztolyokkal izraeli területen tervezett terrortámadást végrehajtani. A támadók egy olyan kisbuszban utaztak, amely illegális, izraeli tartózkodási engedély nélküli munkásokat szállított. Izraeli katonák feltartóztatták a járművet, utasait pedig a katonai ellenőrzőponthoz kísérték. Amikor ellenőrizni akarták az illegális behatolókat, a három fegyveres tüzet nyitott a katonákra.

Az izraeli rendőrség és a hadsereg fokozott készültséget rendelt el a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó péntekére, és ennek keretében több ezer biztonságit vezényeltek Jeruzsálembe, ahol számos utat és utcát lezártak.

Az utóbbi napokban jelentős feszültség alakult ki különösen Kelet-Jeruzsálemben az izraeli telepesek terjeszkedése miatt. A telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket elsősorban a Sziluán és Sejk Dzsarra nevű lakónegyedekben.

Múlt hét vasárnap a Ciszjordániában található Tapuach csomópontnál három izraeli civil megsérült, miután egy palesztin fegyveres tüzet nyitott rájuk. A 19 éves Jehuda Guetta később a kórházban belehalt sérüléseibe. A másik két társa súlyosan, illetve könnyebben sérült a merényletben. A támadó elmenekült, napokkal később az izraeli védelmi erők elfogták. (Haaretz, Ynet, MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp