Heisler András a neológ vallási bíróságon adott be keresetet Köves Slomóval szemben

A Mazsihisz elnöke azért fordult a neológ Bét Dinhez, mert az EMIH vezető rabbija több alkalommal tett rá nézve sértő megjegyzéseket a közvélemény előtt. Köves Slomó: „állok elébe minden legitim vallási bíróság idézésének”.

„A mai napon, mint zsidó ember, keresetet nyújtottam be Köves Slomóval szemben a Magyarországi Bét Dinhez, amelynek feje, dr. Frölich Róbert főrabbi befogadta a dokumentumot” – olvasható abban a közleményben, amelyet Heisler András aláírásával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) juttatott el a sajtó számára.

Heisler András és Köves Slomó

A közlemény szerint a Mazsihisz elnöke azért fordult a Bét Dinhez, mert Köves Slomó, az Egyességes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az elmúlt időszakban több alkalommal tett a közvélemény előtt Heislerre nézve sértő megjegyzéseket. Legutóbb például „ateistának” és „Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak” nevezte.

„Várom Köves Slomó megjelenését a vallási bíróság, a Bét Din előtt. Álljon helyt kijelentéseiért. Ha nem jön el, azzal a saját véleménye szerint kérdőjeleződik meg személyének és az általa vezetett közösségnek zsidósága” – írja Heisler a közleményben.

Köves Slomó a Neokohn számára eljutatott válaszában azt közölte, hogy várja a Heisler András által benyújtott keresetlevelet, és áll elébe minden legitim vallási bíróság idézésének. Köves úgy látja, hogy állításai igazságának megítélése „nem nehéz feladat”, mivel „egyrészt köztudott, hogy Heisler András egy becsődölt textil vállalkozó, másrészt a sajtóban fél éve megjelent interjúban, a hitét firtató kérdésre Heisler maga vallotta be, hogy az ő életében 1986 október 23-án volt az utolsó olyan pillanat, amikor »nem lehetett nem hinni« a gondviselésben”.

Az ügy előzménye, hogy az EMIH az orthodox hitközséggel (MAOIH) közösen egy jeruzsálemi vallási bírósághoz fordultak a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálata kapcsán. A Mazsihisz azonban azt közölte, hogy nem ismeri el a jeruzsálemi Bét Din joghatóságát az örökjáradék ügyében, és alperesként nem lép be a perbe.

A Mazsihisz nem ismeri el a jeruzsálemi vallási bíróság joghatóságát az örökjáradék ügyében – Kibic Magazin

Az EMIH és a MAOIH azért fordult a jeruzsálemi rabbinikus bírósághoz, mert szerintük a Mazsihisz aránytalanul nagy összegben részesül az örökjáradékból. A Mazsihisz szerint viszont a másik két zsidó felekezet a keresettel az ellehetetlenítését szeretné elérni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp