Hang alapján szűri ki a koronavírus-fertőzötteket egy izraeli cég fejlesztése

A VocalisCheck nevű alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével azonosítani tudja a covidos fertőzöttek hangjellemzőit.

A Vocalis Health nevű, 2019-ben alapított izraeli startup egy olyan, általánosságban is jó előszűrő rendszert próbál kifejleszteni, amelyik a beszéd során képzett hangok változását használná a a koronavírus-fertőzés megállapítására. A hangminták gyűjtését már tavaly márciusban elkezdték.

A cég által fejlesztett VocalisCheck elnevezésű alkalmazás okostelefonon vagy más eszközön keresztül lehet csatlakozni. Az alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével azonosítani tudja különféle betegségekben szenvedő betegek hangjellemzőit anélkül, hogy a páciensnek kórházba kellene mennie.

A Vocalis az elmúlt év során rengeteg adatot gyűjtött össze az emberi hanggal kapcsolatban. Az algoritmusuk pedig 512 jellemzőt von ki egy-egy hangmintából, amiből egy úgynevezett spektrogramot készít. Ezzel tudja diagnosztizálni a lehetséges betegségeket, összehasonlítva a rögzített hangmintát a „beteg” hangmintával. Ez utóbbit klinikai vizsgálatok során rögzítették.

A tesztelés úgy működik, hogy miután letöltöttük az alkalmazást, válaszolnunk kell néhány koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos kérésre, majd elszámolni 50-től 70-ig. Az algoritmus ezután összehasonlítja az ez alapján kapott beszédképet a már rögzített covidos hangmintákkal, és egy percen belül közli az eredményt. Mindez persze csak előszűrésnek tekinthető.

Egy 2000 fő részvételével lezajlott tesztelés során a cégnél arra jutottak, hogy a VocalisCheck 81,2 százalékos pontossággal képes kimutatni ki a koronavírus-fertőzést. Az alkalmazás jelenleg az Egyesült Államokban, Chilében, Indonéziában, Dél-Afrikában, Romániában és Luxemburgban elérhető, de a jövőben bővíteni szeretnék az elérést más országok lakosai számára. Valamint még több hangminta gyűjtésével növelnék a VocalisCheck hatékonyságát. (hvg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp