Meghalt a magyar származású holokauszt-túlélő, aki az Eichmann-per legfiatalabb tanúja volt

Joszef Kleinman 91 évesen Jeruzsálemben hunyt el. Ő volt az egyik utolsó túlélő, aki tanúvallomást tett a náci vezető 1961-es perében.

Kleinman 1930-ban született a kárpátaljai Nagyszőlősön, amely akkor éppen Csehszlovákiához tartozott. Minden évben a híres szpinkai rebbénél imádkozott ros hasana ünnepén. 14 éves volt, amikor családjával Auschwitzba deportálták. Kavicsot töltött a cipőjébe, hogy elérje a megfelelő magasságot ahhoz, hogy Mengele ne a gázkamrákba küldje. Testvérével munkatáborba került, ahol bunkereket építettek német repülőgépek számára.

Joszef Kleinman izraeli fiataloknak tart előadást

A szabadulás után egyetlen életben maradt testvérével Európában bolyongott, majd Izraelbe mentek, ahol Kleinman bevonult a hadseregbe, ezt követően testvérével egy asztalos vállalkozásba kezdtek. Csíkos rabruháját élete végéig megőrizte. Tevékenyen részt vett a holokauszt emlékének megőrzésében, előadásokat tartott és fiatal izraeliek csoportjait kísérte el Auschwitzba.

Tavaly az izraeli holokauszt emléknap, a jom hasoa alkalmából rabruhájában kiállt lakása ajtajába a kamerák elé a kezében tartva népes családja fotóját, miközben azt hajtogatta: Ám Izrael cháj (Izrael népe él). A fényképen Kleinman és felesége három gyermekük, 16 unokájuk és négy dédunokájuk körében látható.

Majd ugyanezen a napon egy köszönet a túlélőktől táblát tartott a kezében egy izraeli zászlóval. Legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy idén év elején megkapta a koronavírus elleni vakcina második dózisát.

Kleinman 1961-ben azon 110 túlélő között volt, akik a vád tanújaként rész vettek Adolf Eichmann jeruzsálemi perében. A maga 31 évével ő volt a legfiatalabb tanú. Vallomása, amelyet közvetlenül azután tett, hogy egy másik tanú elájult, a zsidó fiatalok sorsáról szólt Auschwitzban. Ezzel Kleinman is hozzájárult ahhoz, hogy Eichmannt náci háborús bűnösként elítéljék. (Ynet, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp