Meghalt a magyar származású holokauszt-túlélő, aki az Eichmann-per legfiatalabb tanúja volt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Joszef Kleinman 91 évesen Jeruzsálemben hunyt el. Ő volt az egyik utolsó túlélő, aki tanúvallomást tett a náci vezető 1961-es perében.

Kleinman 1930-ban született a kárpátaljai Nagyszőlősön, amely akkor éppen Csehszlovákiához tartozott. Minden évben a híres szpinkai rebbénél imádkozott ros hasana ünnepén. 14 éves volt, amikor családjával Auschwitzba deportálták. Kavicsot töltött a cipőjébe, hogy elérje a megfelelő magasságot ahhoz, hogy Mengele ne a gázkamrákba küldje. Testvérével munkatáborba került, ahol bunkereket építettek német repülőgépek számára.

Joszef Kleinman izraeli fiataloknak tart előadást

A szabadulás után egyetlen életben maradt testvérével Európában bolyongott, majd Izraelbe mentek, ahol Kleinman bevonult a hadseregbe, ezt követően testvérével egy asztalos vállalkozásba kezdtek. Csíkos rabruháját élete végéig megőrizte. Tevékenyen részt vett a holokauszt emlékének megőrzésében, előadásokat tartott és fiatal izraeliek csoportjait kísérte el Auschwitzba.

Tavaly az izraeli holokauszt emléknap, a jom hasoa alkalmából rabruhájában kiállt lakása ajtajába a kamerák elé a kezében tartva népes családja fotóját, miközben azt hajtogatta: Ám Izrael cháj (Izrael népe él). A fényképen Kleinman és felesége három gyermekük, 16 unokájuk és négy dédunokájuk körében látható.

Majd ugyanezen a napon egy köszönet a túlélőktől táblát tartott a kezében egy izraeli zászlóval. Legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy idén év elején megkapta a koronavírus elleni vakcina második dózisát.

Kleinman 1961-ben azon 110 túlélő között volt, akik a vád tanújaként rész vettek Adolf Eichmann jeruzsálemi perében. A maga 31 évével ő volt a legfiatalabb tanú. Vallomása, amelyet közvetlenül azután tett, hogy egy másik tanú elájult, a zsidó fiatalok sorsáról szólt Auschwitzban. Ezzel Kleinman is hozzájárult ahhoz, hogy Eichmannt náci háborús bűnösként elítéljék. (Ynet, JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp