Magyarok is harcoltak Palesztinában az első világháború idején

A főként magyar tüzérekből álló osztrák-magyar haderőnek az 1917-es sínai hadjáratban volt nagy szerepe, és eljutottak egészen Gázáig. Ezzel támogatták az Oszmán Birodalmat a britekkel, illetve az antant hatalmakkal szemben.

A Török Birodalom hadbalépését követően Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia lehetőségeihez mérten igyekezett támogatni meglehetősen elmaradott szövetségesét.

Ennek jegyében már 1915-ben érkeztek osztrák-magyar segédcsapatok Törökországba, akik a szövetségesek Gallipolinál megkísérelt partraszállásának sikeres visszaverésében segédkeztek, majd török kérésre egy 22 tisztből és 813 katonából álló hegyi tarack tüzérhadosztályt küldött Palesztinába az osztrák-magyar hadvezetés.

A többnyire magyar nemzetiségű tüzérek eredményesnek bizonyultak a sivatagi hadszíntéren. 1917. márciusban az egyesített török-német-osztrák-magyar seregek sikerrel verték vissza az angolok Gáza térségében indított támadását, majd áprilisban egy újabb támadást is meghiúsítottak.

Tarackosüteg Palesztinában

1917 márciusában a 36. tarackhadosztály Gázánál harcolt, és visszavetették a briteket azok korábbi állásaiba. Az összecsapásban közel ötven fő halt meg osztrák-magyar részről.

1917 áprilisa és októbere között hadászati patthelyzet alakult ki a dél-palesztinai térségben Gáza és Beér-Seva között, a szembenálló erők egyike sem tudta az állásharcokat eldönteni, áttörni. A második gázai csata idején, 1917. április 17–19. között a budapesti 4. és a kassai 6. hegyi tüzérezredek hegyi-tarackos osztályai kerültek bevetésre. Ebben a pár napban a monarchia tüzérei jelentős segítséget nyújtottak a brit vezetésű Egyiptomi Expedíciós Erők támadásainak visszaverésében.

A támadások során nyolc Mark I-es brit páncélos „tankot” vetettek be, melyek közül hármat kilőttek a magyarországi tüzérek. Ez az összecsapás egyike a magyar páncéloselhárítás első sikereinek.

Osztrák-magyar üteg által kilőtt brit tank

1917 novemberében ismét hathatós tűztámogatást adtak a monarchia ütegei az itt harcoló csapatoknak, ám a sikerek ellenére is végül az antant hatalmak győztek 1917-ben. Gáza, Beer-Seva, majd Jaffa és Jeruzsálem is brit ellenőrzés alá került, és ott is maradt egészen a brit palesztinai mandátum 1948-as lezárásáig, és Izrael állam megalapításáig.

Egy magyar katonatiszt a Szentföldön harcolt az első világháborúban és végigfotózta az egészet – Kibic Magazin

Kieselbach Gyula tüzértiszt több száz magyar katonával együtt 1916 -17 között harcolt az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szentföldön. Ott készült fotói most felkerültek a Fortepanra. Kieselbach Gyula az Osztrák-Magyar Monarchia palesztinai katonai expedíciója során járt a Szentföldön, ahol hobbi fotós révén megörökítette az ott látottakat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp