Vizsgálat indul a 45 halálos áldozatot követelő Meron-hegyi tragédia miatt

Matanjahu Engelman, az izraeli számvevőszék elnöke hétfőn bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot indít a katasztrófa után, amelyben péntek hajnalban a lag baomer ünnepén szokásos tömeges tűzrakási szertartáson halálra tapostak 45 résztvevőt.

Engelman sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, hogy ha állami vizsgálóbizottságot hívnak életre Izrael történetének legsúlyosabb civil balesete miatt, akkor mérlegelni fogja, hogy szükséges-e az ő vizsgálódása, lenne-e annak további „hozzáadott értéke”.

A Meron-hegyi tragédia egyik áldozatának temetése Jeruzsálemben

2008-ban a számvevőszék szakértői véleményt tett közzé Simon bar Jocháj rabbi Meron-hegyen lévő sírjának állapotáról, és a lag baomer napi szertartás előkészületeiről. 2011-ben újabb jelentést adtak ki a korábbi bírálatuk nyomán történt esetleges változásokról, melyben megjelöltek számos további hiányosságot, amelyek kijavításával elkerülhető lehetett volna a pénteki katasztrófa.

„A korábbi ellenőrzés rámutatott, hogy nincs felelős kormányzati tisztviselő, aki a sír általános gondozásáért felelne, nem megfelelő a vallási és nemzeti emlékhely karbantartása, nem hajtották végre a korábbi jelentés által javasolt intézkedéseket, engedély nélküli építkezések találhatóak a helyszínen, és a bekötőutak sem alkalmasak mentőjárművek közlekedésére” – hangsúlyozta Engelman hétfői sajtótájékoztatóján.

A számvevőszéki elnök kifejtette, hogy jelentése három szintre fog kiterjedni: az érintettek magatartásának és tevékenységének vizsgálatára a döntéshozók szintjétől a terepen dolgozókig a tragédia előtt és közben, a sírkomplexum kezelésére az évek során, beleértve a korábbi jelentésekben foglalt hiányosságok kijavítására tett intézkedéseket, valamint arra is, hogy Izraelben miként rendezzék úgy a tömeges vallási eseményeket, hogy megakadályozhassák a jövőbeli katasztrófákat.

Izrael történetének egyik legnagyobb tömegszerencsétlenségét hozta a Meron-hegyi zarándoklat – Kibic Magazin

Legalább 45 ultraortodox zsidó zarándokot tapostak halálra a lag baomer ünnepe alkalmából megtartott hagyományos Meron-hegyi tömegrendezvényen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemzeti gyásznapot hirdetett. A tragédiával kapcsolatban eddig azt állapították meg, hogy sokezres tömeg vonult a bádoglapok között kialakított, nyolc méter széles folyosón a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, amikor az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek.

Vasárnap a rendőrség egykori magas rangú tisztviselői állami vizsgálóbizottság létrehozására szólították fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt. „A Meron-hegyi incidens nem kizárólag a rendőrség felelőssége” – írta a kormányfőnek több tucat volt főrendőr, miután Amir Ohana belbiztonsági miniszter a történteket követően kijelentette, hogy „vállalja a felelősséget, de nem a bűnösséget”, amit elsősorban a rendőrség észak-izraeli főparancsnokára próbált áthárítani.

Beni Ganz védelmi miniszter is állami vizsgálóbizottság megalakítását kérte a felelősök elszámoltatása és a tanulságok levonása érdekében. Ganz Avicháj Mandelblit főügyészhez fordult jogi szakvéleményért, hogy vajon alakíthat-e ilyen, valós jogkörökkel rendelkező bizottságot egy átmeneti kormány.

Az állami vizsgálóbizottság döntései kötelező érvényűek és nem csak ajánlások lennének – szemben a számvevőszéki jelentéssel –, és azoktól eltérően megbízatásának függvényében bárkit beidézhetne tanúnak. Ganz azt kérte, hogy Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke bírót nevezzen ki a bizottság élére, és biztosítsa a nyomozás függetlenségét, mert ezáltal szerinte megerősödne a közvélemény bizalma a testületben.

A 12-es kereskedelmi tévé híradása szerint a sírhelynél évek óta csak a véletlennek volt köszönhető, hogy nem következett be hasonló tragédia a rendkívüli zsúfoltság, a szervezetlenség és a tömegrendezvényhez szükséges feltételek hiánya miatt.

Nemzeti gyásznappal emlékeznek Izraelben a Meron-hegyi tragédia 45 áldozatára – Kibic Magazin

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását azzal a céllal, hogy felderítsék a politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségét. Legalább 10 gyerek vagy 18 év alatti fiatal volt azok között az ultraortodox zsidó zarándokok között, akiket péntek hajnalban a Meron-hegyen agyontaposott a tömeg egy lag baomer ünnepségen kialakult tumultusban.

A televízió szakértői szerint Benjámin Netanjahu a március 23-i parlamenti választások után találkozót tartott az ultraortodox pártok képviselőivel, akik további támogatásuk egyik feltételének szabták számára, hogy idén a szokásos módon, az egészségügyi minisztérium követelte járványügyi korlátozások mellőzésével rendezhessék meg a Meron-hegyen szokásos vallási szertartást.

Korábban a rendőrség azt állapította meg, hogy legfeljebb tízezer ember befogadására alkalmas a helyszín, de a döntéshozók szintjéről olyan utasítást kaptak, hogy a tavalyi, koronavírus-járvány miatti tiltások után idén mindenkinek engedélyezzék a szent hely szabad megközelítését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp