Utcát neveznek el Párizsban az antiszemita gyilkosság áldozatává váló zsidó asszonyról

Párizs történelmi zsidó negyedében hamarosan felavatják a Sarah Halimiról elnevezett utcát – jelentette be Anne Hidalgo polgármester.

A 65 éves ortodox zsidó Sarah Halimit 2017-ben a 27 éves szomszédja, Kobili Traore súlyosan bántalmazta, majd „Allahu Akbar” kiáltással lehajította az erkélyről. Az asszony gyilkosát azonban nem sikerült bíróság elé állítani, mert az igazságszolgáltatás beszámíthatatlannak minősítette az elkövetőt, aki a tette előtt kábítószert fogyasztott.

Sarah Halimi

Múlt hét vasárnap közel 20 ezer ember demonstrált Párizsban a francia legfelsőbb bíróság azon döntése ellen, amely ugyan elismerte Sarah Halimi meggyilkolásának antiszemita jellegét, ugyanakkor azt is kimondta, hogy nem lehet per az ügyben, miután az elmeorvos-szakértők szerint a kábítószert fogyasztó elkövető a gyilkosságot „delíriumos roham” hatására követte el, és ezért nem vonható felelősségre a tettéért. A férfi a gyilkosság óta pszichiátriai kezelés alatt áll egy kórházban.

A tűntetést követően jelentette be Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, hogy utcát fognak elnevezni Halimiről a város történelmi zsidó negyedében. „Tisztelegnünk kell Sarah Halimi emléke előtt. És ezt fogjuk tenni” – nyilatkozta Hidalgo.

„Lesz egy Sarah Halimi utca, ami egy módja lesz annak, hogy igazságot szolgáltassunk neki.”

A Sarah Halimi utca Párizs 4. kerületében lesz, más néven a Marais-ban, amely a holokauszt előtt a párizsi zsidó élet szíve volt.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök nemrég arról beszélt, hogy törvényt kellene módosítani Halimi gyilkosának ügye miatt. Macron szerint ugyanis a kábítószerfogyasztásnak nem szabadna felmentenie a felelősség alól. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp