Négy beoltott embert is megfertőzött az indiai variáns Izraelben

Félő, hogy a variáns – legalább részben – rezisztens a vakcinákkal szemben, ami miatt az Egészségügyi Minisztérium tisztviselői arra kérték a kormányt, hogy az Indiába és Indiából ne engedélyezzék az utazásokat.

Összesen már mintegy 41 esetben mutatták már ki fertőzötteknél az indiai koronavírus-variánst Izraelben – 24 esetben külföldről hazatért embereknél, 17 esetben pedig az országban fertőződtek meg -, most viszont négy olyan embernél is kimutatták a törzset, akik korábban már kaptak oltást. A variánssal érkezett személyek mindegyike úgy szállt fel a repülőgépre, hogy igazolták, hogy negatívak a Covid-19-re – írja a portál. Arról nem közöltek részleteket a hatóságok, hogy a négy ember, aki a vakcina felvétele ellenére is megfertőződött a duplamutánsként emlegetett változattól mikor kapott oltást.

Félő, hogy a variáns – legalább részben – rezisztens a vakcinákkal szemben, ami miatt az Egészségügyi Minisztérium tisztviselői arra kérték a kormányt, hogy az Indiába és Indiából – ritka esetek kivételével – ne engedélyezzék az utazásokat. A kormánynak kedd este, a kabinet ülésén kellett volna szavaznia a repülőtéren történő ellenőrzések szigorításáról szóló tervről, de kifutott az időből, mielőtt megtárgyalta volna azt.

Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy még mindig nincsenek egyértelmű információk arról, hogy az indiai variáns milyen hatással van a beoltott vagy meggyógyult emberekre.

Eran Segal, a Weizmann Tudományos Intézet biostatisztikusa a JPostnak elmondta, hogy szerinte még túl korai lenne túlságosan megijedni a variáns miatt. Elmondta, hogy a Pfizer vakcina valószínűleg bizonyos mértékig hatásos a variáns ellen,

“mivel a tüskefehérje kulcsmutációi ismert mutációk, amelyek más variánsokban is előfordulnak, és tudjuk, hogy a vakcinák hatásosak ellenük”. Tehát nem lehetünk biztosak benne, de úgy gondolom, hogy elég valószínű, hogy a vakcinák az indiai variáns ellen is működnek”.

Izraeli kutatók már korábban jelentették, hogy gyengítheti a vakcinák hatékonyságát az indiai mutáció, de még így is elégségesnek ítélték meg az oltóanyagok nyújtotta védelmet, hogy jelentősen csökkentsék a kórházba kerülés vagy az elhalálozás kockázatát.

A minisztérium az indiai változaton kívül a dél-afrikai változat nyolc új esetét, hét New York-i, két kaliforniai, egy új brit és egy szentpétervári esetet fedezett fel.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 399 050 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,06 százalékát jelenti.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp