Észak-izraeli arab városok küldtek segélyt a Meron-hegyi katasztrófa túlélőinek

„Együttérzünk a hozzátartozókkal, felelősséggel tartozunk egymásért, szolidaritásunkat fejezzük ki, és hiszünk abban, hogy minden ember egyenlő”, mondta az egyik arab város tanácsának elnöke.

Az arabok lakta Tamra városa egy óra autóútra található a Meron-hegytől, ahol több tízezer ultraortodox zsidó ünnepelte a Lag BaOmert ünnepét. Tamrában a helyiek létrehoztak egy megállót a Meron-hegyről hazainduló tömegeknek, ahol felfrissíthetik magukat.

„Étel, ital és tisztálkodási lehetőség vár mindenki, aki betér ide”, nyilatkozták a helyiek.

Joseph Haddad izraeli-arab aktivista szerint ez a gesztus a szolidaritást fejezi ki egy ilyen borzalmas tragédia idején.

A Názáret közelében lévő Zarzir városában is hasonló állomást hoztak létre az arra utazók számára

„Együttérzünk a hozzátartozókkal, felelősséggel tartozunk egymásért, szolidaritásunkat fejezzük ki, és hiszünk abban, hogy minden ember egyenlő”, mondta a város tanácsának elnöke, Amir Mazarariv.

100.000 zsidó zarándok indul a Meron-hegyre egy csütörtök este kezdődő ünnepségsorozatra, hogy meglátogassák a Simon Bar Jochai rabbi sírját halálának évfordulóján.

Legalább 45 felnőtt és gyerek halt meg a szerencsétlenségben, több mint 150 fő sérült meg, sokan életveszélyes állapotban vannak, miután egy szűk átjáróban túl sok ember zsúfolódott össze.

A Meron-hegy közelében lévő Hurfeish és Beit Jann nevű drúz városban pihenőhelyek nyíltak, és a helyiek felajánlották az otthonaikat és a helyi szolgáltatásokat a túlélőknek.

Mowafaq Tarif, a drúz közösség sejkje elmondta, osztoznak a gyászolók fájdalmában, és mindenben igyekeznek segítséget nyújtani a zarándokoknak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp