Nemzeti gyásznappal emlékeznek Izraelben a Meron-hegyi tragédia 45 áldozatára

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását azzal a céllal, hogy felderítsék a politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségét.

Legalább 10 gyerek vagy 18 év alatti fiatal volt azok között az ultraortodox zsidó zarándokok között, akiket péntek hajnalban a Meron-hegyen agyontaposott a tömeg egy lag baomer ünnepségen kialakult tumultusban. A legfiatalabb áldozat kilencéves volt. Az eddigi adatok szerint két család vesztette el két-két gyermekét a tragédiában. A halottak között van négy amerikai, egy kanadai és egy argentin állampolgár is.

A Meron-hegyi tragédia áldozatai

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását azzal a céllal, hogy felderítsék a politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségét, akik engedélyezték a tömegrendezvény megtartását annak ellenére, hogy az utóbbi években már sokan ismételten figyelmeztettek arra, hogy nem biztonságos körülmények között zajlik a zarándoklat a Meron-hegyen. Szakértők eddig is kockázatosnak tartották, hogy hatalmas tömegek gyűltek össze nagy tűzrakóhelyek körül.

Az igazságügyi minisztérium a rendőrség felelősségét kezdte vizsgálni, mert szemtanúk azt panaszolták, hogy a helyszínen felállított rendőrségi kordonok nehezítették a menekülésüket.

A zsidó naptár lag baomer ünnepén a Meron-hegy oldalában megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ultraortodox tömegek imádkoznak. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, de a sikeres oltókampánynak köszönhetően idén megtartották, és különösen sokan érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához. Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, amelyre általában az egész világról érkeznek zarándokok.

Izrael történetének egyik legnagyobb tömegszerencsétlenségét hozta a Meron-hegyi zarándoklat – Kibic Magazin

Legalább 45 ultraortodox zsidó zarándokot tapostak halálra a lag baomer ünnepe alkalmából megtartott hagyományos Meron-hegyi tömegrendezvényen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemzeti gyásznapot hirdetett. A tragédiával kapcsolatban eddig azt állapították meg, hogy sokezres tömeg vonult a bádoglapok között kialakított, nyolc méter széles folyosón a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, amikor az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek.

A tragédia amiatt történt, hogy a bádogfalak között hömpölygő sűrű tömegben egy lefelé tartó csúszós lépcsőn többen felbuktak, és egymásra zuhantak. A szűkös helyen nem tudtak felkelni, kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük. A tömegszerencsétlenségben 45-en meghaltak, és 150-en megsérültek.

Az egészségügyi minisztérium irányelvei szerint továbbra sem lehetne 500 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket tartani. Sajtóértesülések szerint viszont Benjamin Netanjahu miniszterelnök biztosította az ultraortodox vezetőket arról, hogy a vallási ünnepséget ennek ellenére meg lehet majd tartani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp