Nem vehetnek részt az iráni dzsúdósok az olimpián az izraeli ellenfelek bojkottálása miatt

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség 2023-ig felfüggesztette az iráni szövetség tagságát, mivel az megtiltotta a versenyzői számára, hogy megküzdjenek az izraeli ellenfelekkel.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) 2019-ben már eltiltotta az irániakat a nemzetközi versenyektől, miután a két évvel ezelőtti világbajnokságon Szaid Mollaejt az iráni hatóságok arra kényszerítették, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől annak érdekében, hogy az iráni dzsúdós ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival, aki ezután meg is nyerte a világbajnokságot.

Mollaej nem sokkal később elhagyta hazáját, előbb menekültstátuszt kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot. Új hazája színeiben a 29 éves sportoló februárban elindult az izraeli Grand Slam-viadalon, amelyen ezüstérmet szerzett.

Izraelbe érkezett a hazáját elhagyó iráni dzsúdóbajnok – Kibic Magazin

Szaid Mollaej két éve döntött úgy, hogy nem szeretné többet Iránt képviselni, miután nem engedték neki, hogy kiálljon egy izraeli dzsúdós ellen. Most Mongólia színeiben érkezett egy tel-avivi versenyre. Vasárnap a késői órákban érkezett meg a Ben-Gurion repülőtérre Szaid Mollaej korábbi világbajnok cselgáncsozó.

Az IJF határozatlan idejű kizárásról szóló döntése ellen Irán fellebbezett, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság március elején hatályon kívül helyezte azt arra hivatkozva, hogy bár Irán súlyos etikai vétséget követett el, az IJF túllépte saját hatáskörét, mert a döntése nem vág egybe saját szabályzatával.

Az IJF mostani döntésével kapcsolatban azt közölte, hogy ez immáron minden szempontból arányos az iráni szövetség által elkövetett rendkívül súlyos kihágással.

„A Nemzetközi Judo Szövetség továbbra is védi valamennyi tagjának alapvető emberi értékeit és jogait, különös hangsúlyt fektetve a sportolók jogaira, és megismétli elkötelezettségét a bármilyen formában történő diszkrimináció elleni harc mellett”

– áll az IJF közleményében. (Euronews)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp