Egy neonácit mutatott be, mint helyi érdekes személyiséget egy békési lap

A Békési Újság valamiért jó ötletnek gondolta egy olyan férfi bemutatását, akinek a kedvenc filmje a Jud Süss és náci tetoválásai miatt külföldön nem engedték versenyezni.

A Békési Újság Staféta rovatában helyi, érdekesnek tartott, esetleg példaként bemutatható emberek szerepelnek. Itt jelent meg a lap április 6-i számában egy rövid interjú egy bizonyos Petrovszki Attilával, akit mint két gyermekét nevelgető kistermelőként mutatnak be.

Mindez még nem is lenne igazán érdekes, Petrovszki azonban egyik kedvenc filmjének minden idők legantiszemitább náci propagandafilmjét, a Jud Süss-t adta meg, a cikkhez mellékelt fotón pedig a Blood & Honour (Vér és Becsület) neonáci szervezet pólójában feszít.

A Magyar Narancs arra is felhívja a figyelmet, hogy Petrovszki testén Hitler-portré, Szálasi-portré, horogkereszt és angolul Halál a zsidókra! feliratú tetoválás is található, tarkóján pedig az SS egykori jelmondata olvasható: „Becsületem a hűség.” Az MMA (ketrecharc) küzdősportban szereplő Petrovszkit ezek miatt külföldön többször nem is engedték versenyezni.

A Blikknek még 2011-ben nyíltan beszélt arról, hogy az összes tetoválása az önkifejezés eszköze, ami a személyiségét tükrözi. A nemzetiszocializmus pedig az az ideológia, amelyben hisz.

A Narancs megkérdezte a Békési Újság főszerkesztőjét, Szegfű Katalint az üggyel kapcsolatban, aki azt közölte a lappal, hogy csak utólag ismerte meg Petrovszki előéletét, és sem a neonáci szervezet pólója, sem a kedvencként megjelölt náci propagandafilm nem tűnt fel neki. Szegű szerint nem az volt a céljuk, hogy egy szélsőjobboldali nézeteket valló embert mutassanak be, és semmilyen visszajelzést nem kapott az ügyben.

„De lehet, hogy a Narancs érzékeny, liberális olvasói minderre másként reagálnak”

– közölte a Békési Újság főszerkesztője a lappal.

A 16 oldalas Békési Újság 10 ezer példányban öt település: Békés, Kamut, Murony, Tarhos és Bélmegyer 24 ezer lakosához jut el ingyenesen minden második héten. Az újságot a Családért Alapítvány adja ki. A békési székhelyű Családért Alapítvány Mészáros Lőrinc üzlettársához, Barkász Sándorhoz kötődik – írja a Magyar Narancs.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp