Először választottak nőt egy ortodox közösség vallási vezetőjének Izraelben

Shira Mirvis a férfi rabbikkal egyenértékű tanulmányokat folytatott, az Efrát városban található Sirát HáTámár nevű közösség tagjai pedig nagy többséggel választották meg vallási és szellemi vezetőjüknek.

Történelmet írt Shira Mirvis, miután az Efrát városban működő Sirát HáTámár modern ortodox közösség 83 százalékkal megszavazta, hogy férfi rabbi nélkül, egy nő legyen a közösség vallási és szellemi vezetője. Izraelben ilyenre korábban még nem volt példa.

Shira Mirvis

A 40 éves rabbanit az Ohr Torah Stone intézetben folytatott a férfi rabbikkal egyenértékű tanulmányokat. Beiktatását a jövő hónapra tervezik, miután lediplomázott. Mirvis korábban már foglalkozott Tóra és vallás oktatással a közösségen belül, egy Tóra-tanulással kapcsolatosblog társszerzője és egy vallási témákkal foglalkozó podcast szereplője is egyben, miközben otthon öt gyereket nevel.

„Kétségtelen, hogy Rabbanit Shira Mirvis komoly tórai tudással, a hagyományok iránti elkötelezettséggel és megalkuvás nélküli együttérzéssel rendelkezik, és hatalmas érték lesz mind a helyi közösség, mind az egész zsidó világ számára”

– mondta Katriel Brender rabbi, az Ohr Torah Stone igazgatója, aki szerint Mirvis kinevezése egy döntő pillanat a judaizmus számára.

„Biztos vagyok benne, hogy idővel úgy fogunk visszatekinteni erre a pillanatra, mint egy új halachikus mérföldkőre a nők megfelelő helyét illetően, mint szellemi vezetők az ortodox közösségben” – tette hozzá a rabbi. (Ynet)

„Egy ember tudása független attól, hogy nő vagy férfi” – Kibic Magazin

Ha egy nő lehet ügyvéd, igazságügy miniszter vagy miniszterelnök, akkor lehet rabbi is, és ha ezt nem engedik meg, akkor pont ez az, ami szégyent hoz a háláchára. Ugyanis ezzel megsértik a közösség egy részét, vagyis nem érvényesül az egész közösség tiszteletben tartásának elve, mondja Meesh Hammer-Kossoy ortodox női rabbi, a Pardes Zsidó Tudományok Intézetének oktatója, akivel az Izraeli Kulturális Intézetben beszélgettünk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp