A zsidó őrmester, aki előtt egy teljes osztrák város kapitulált 1945-ben

A családja nagy részét Auschwitz-ba deportálták, ám Frederick Mayer elmenekült a náci Németországból, és csatlakozott az amerikai hadsereghez, ahol legendává vált.

Mivel több nyelven is beszélt, ezért a német operációs csoporthoz került, amely egy elit kém alakulat volt az amerikai hadseregen belül, és ellenséges terepen dolgozott.

1944-ben Észak-Afrikába küldték hajóval, de egy kommunikációs hibának köszönhetően rossz kikötőben tették ki. Muszáj volt pénzt szerezni, ezért eladta a helyieknek a felesleges felszereléseit, és az így kapott pénzből elutazott a legközelebbi katonai bázisig, amely Algériában volt.

Néhány hónap után Olaszországba szállították, ahol ejtőernyővel kellett leereszkednie a havas hegyek közé, és túl kellett élnie egy fagyos éjszakát az osztrák havasokban ahhoz, hogy elkerülje az ellenséges csapatokat. Mayer német katonának álcázta magát, és így jutott le a hegyekből. Kórházba került, ahol kihallgatta az ellenséges katonák beszélgetéseit, és minden információt elküldött az amerikai hadseregnek rádión keresztül, írja a Zero Foxtrot.

Mayer (jobb szélén) az Alpokban 1945-ben

Később franciának villanyszerelőnek adta ki magát, de végül elkapta az SS. Megverték és megkínozták, de soha nem adott ki neveket, azt állította, hogy egyedül dolgozik. Ebben az időszakban egy másik amerikai kémet is elfogtak a németek, akinek megmutatták Mayer fotóját. Ő azt állította, hogy Mayer fontos ember, holott pontosan tudta, hogy alacsony a beosztása, csupán őrmester volt. Így Mayer nagyobb becsben tartották a németek, még Franz Hoferhez, az Alpokat védő erőd kormányzójához is meghívták vacsorára. Mayer meggyőzte Hofert arról, hogy adja meg magát az amerikai hadseregnek. Tudatta vele, hogy a náci birodalom hamarosan összeomlik, és azzal jár a legjobban, ha megadja magát a szövetségeseknek. Hofer kapitulált, és rádióüzeneten keresztül közölte a szövetségesekkel, hogy Innsbruck megadja magát. Így a teljes város kapitulált egy amerikai zsidó őrmester előtt 1945 május 3-án.

Mayer egyik legnagyszerűbb tette volt, amikor megbocsátott annak a náciknak, akik korábban megkínozták őt, holott minden lehetősége megvolt arra, hogy bosszút álljon. Állítólag azt mondta az egyik katonának, aki esedezett a családja életéért: mit gondolsz te rólunk, mi nem vagyunk nácik!

Frederick Mayert több érdemrenddel is kitüntették a háború után, ezután visszavonult életet élt Nyugat-Virginiában egészen 2016-ban bekövetkezett haláláig.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp