Nem emelnek vádat a náci lágerőr ellen, aki egész életében német nyugdíjból élt

A férfit tavaly náci háborús bűnök elkövetése miatt utasítottak ki az USA-ból. Németországban az ügyészség mégsem emel ellene vádat.

A német ügyészség szerint nincs elég bizonyíték a 95 éves férfi ellen, akit náci háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt utasítottak ki az USA-ból.

Észak-Németország Celle-ben működő ügyészségi hivatala ejtett minden vádat Friedrich Karl Berger ellen, akit februárban szállítottak haza Németországba, amelyről az amerikai bevándorlási hivatal bírója döntött tavaly.

Az amerikai bíró szerint Berger a Neuengamme koncentrációs tábor egyik altáborában szolgált Hamburg közelében, ahol a zsidó és más foglyokat borzalmas körülmények között tartották, írja a jta.org.

Friedrich Karl Berger

Berger 1959-ben érkezett az USA-ba Kanada felől, és sok éven át élt Tennessee-ben, végig nyugdíjat kapott a német kormánytól katonai szolgálataiért.

A mostani kiadatása az 1978-es Holtzman kiegészítésként ismert törvény értelmében történt, amely elrendelte, hogy minden olyan személyt ki kell utasítani az USA-ból, aki részt vett a nácik által végrehajtott üldöztetésekben.

Berger elismerte, hogy őrként dolgozott egy olyan koncentrációs táborban, amelyben nem a rabok szisztematikus kiirtása volt a cél. A németországi ügyész szerint azért kellett lezárni az ügyet, mert ez nem elegendő bizonyíték a háborús bűntettre.

Németország számos náci háborús bűnöst ítélt el 2011 óta, amikor John Demjanjuk korábbi lágerőrt háborús bűnösségét kimondták. A Demjanjuk ügy precendenst teremtett arra, hogy már akkor is el lehet ítélni valakit gyilkosságban való bűnrészességért, ha koncentrációs táborban dolgozott őrként.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp