Nem emelnek vádat a náci lágerőr ellen, aki egész életében német nyugdíjból élt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A férfit tavaly náci háborús bűnök elkövetése miatt utasítottak ki az USA-ból. Németországban az ügyészség mégsem emel ellene vádat.

A német ügyészség szerint nincs elég bizonyíték a 95 éves férfi ellen, akit náci háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt utasítottak ki az USA-ból.

Észak-Németország Celle-ben működő ügyészségi hivatala ejtett minden vádat Friedrich Karl Berger ellen, akit februárban szállítottak haza Németországba, amelyről az amerikai bevándorlási hivatal bírója döntött tavaly.

Az amerikai bíró szerint Berger a Neuengamme koncentrációs tábor egyik altáborában szolgált Hamburg közelében, ahol a zsidó és más foglyokat borzalmas körülmények között tartották, írja a jta.org.

Friedrich Karl Berger

Berger 1959-ben érkezett az USA-ba Kanada felől, és sok éven át élt Tennessee-ben, végig nyugdíjat kapott a német kormánytól katonai szolgálataiért.

A mostani kiadatása az 1978-es Holtzman kiegészítésként ismert törvény értelmében történt, amely elrendelte, hogy minden olyan személyt ki kell utasítani az USA-ból, aki részt vett a nácik által végrehajtott üldöztetésekben.

Berger elismerte, hogy őrként dolgozott egy olyan koncentrációs táborban, amelyben nem a rabok szisztematikus kiirtása volt a cél. A németországi ügyész szerint azért kellett lezárni az ügyet, mert ez nem elegendő bizonyíték a háborús bűntettre.

Németország számos náci háborús bűnöst ítélt el 2011 óta, amikor John Demjanjuk korábbi lágerőrt háborús bűnösségét kimondták. A Demjanjuk ügy precendenst teremtett arra, hogy már akkor is el lehet ítélni valakit gyilkosságban való bűnrészességért, ha koncentrációs táborban dolgozott őrként.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp