Május közepén nyitná a zsinagógákat a Mazsihisz

A zsinagógák egyelőre csak korlátozott létszámban, a beoltottak számára lesznek elérhetőek.

„A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportja – amely folyamatosan értékeli a koronavírus okozta helyzet fejleményeit – a legfrissebb helyzetértékelés, a sikeres országos oltási kampány és a javuló fertőzési mutatók alapján a krízismenedzsment elkezdte a felkészülést a zsinagógák megnyitására” – olvasható a hitközség weboldalán közölt írásban.

A Dohány utcai zsinagóga (Fotó: Wikipédia)

A tervek szerint a zsinagógák május közepén nyithatnak meg, de csak az „egészségbiztonsági előírások alapján meghatározott” létszámú hívek imádkozhatnak majd, olyanok, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A zsinagógákat előzetes regisztráció alapján lehetne látogatni.

A Mazsihisz a járvány második hullámának kezdetén, tavaly augusztus elején döntött úgy, hogy bezárja az általa fenntartott zsinagógákat. Azóta kizárólag az online térben folyt a hitélet a neológ közösségeknél.

Verő Tamás: több emberhez tudunk most eljutni, mint amikor nyitva volt a zsinagóga – Kibic Magazin

Miként változtatta meg a rabbik és a vallási közösségek kapcsolatát a koronavírus járvány? Mire készül Darvas rabbi most, hogy elhagyta a Mazsihiszt? Mennyire működnek az online vallási rendezvények, és igaz-e, hogy a zsidók manapság nem adakoznak a közösségük javára. Többek között erről kérdeztük Darvas István és Verő Tamás rabbikat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp