Május közepén nyitná a zsinagógákat a Mazsihisz

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A zsinagógák egyelőre csak korlátozott létszámban, a beoltottak számára lesznek elérhetőek.

„A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportja – amely folyamatosan értékeli a koronavírus okozta helyzet fejleményeit – a legfrissebb helyzetértékelés, a sikeres országos oltási kampány és a javuló fertőzési mutatók alapján a krízismenedzsment elkezdte a felkészülést a zsinagógák megnyitására” – olvasható a hitközség weboldalán közölt írásban.

A Dohány utcai zsinagóga (Fotó: Wikipédia)

A tervek szerint a zsinagógák május közepén nyithatnak meg, de csak az „egészségbiztonsági előírások alapján meghatározott” létszámú hívek imádkozhatnak majd, olyanok, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A zsinagógákat előzetes regisztráció alapján lehetne látogatni.

A Mazsihisz a járvány második hullámának kezdetén, tavaly augusztus elején döntött úgy, hogy bezárja az általa fenntartott zsinagógákat. Azóta kizárólag az online térben folyt a hitélet a neológ közösségeknél.

Verő Tamás: több emberhez tudunk most eljutni, mint amikor nyitva volt a zsinagóga – Kibic Magazin

Miként változtatta meg a rabbik és a vallási közösségek kapcsolatát a koronavírus járvány? Mire készül Darvas rabbi most, hogy elhagyta a Mazsihiszt? Mennyire működnek az online vallási rendezvények, és igaz-e, hogy a zsidók manapság nem adakoznak a közösségük javára. Többek között erről kérdeztük Darvas István és Verő Tamás rabbikat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp