Idén is elmarad az Izrael-ellenes Jeruzsálem-nap Iránban

Irán hagyományosan a ramadán utolsó péntekén tartja az al-Kudsz napot, tiltakozásul Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli annektálása ellen. Az idén ez a nap május 7-re esik.

Irán a tavalyi év után idén sem tartja meg Izrael-ellenes Jeruzsálem-napját a koronavírus-járvány miatt – közölte kedden egy helyi tisztségviselő.

„A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt nem lesznek Jeruzsálem-napi tüntetések az idén sem” – mondta Noszratolláh Lotfi, az iráni fejlesztési koordinációs tanács vezetőhelyettese a Fársz iráni félhivatalos hírügynökségnek.

Irán hagyományosan a ramadán utolsó péntekén tartja az al-Kudsz napot – al-Kudsz Jeruzsálem arab neve –, tiltakozásul Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli annektálása ellen. Az idén ez a nap május 7-re esik.

Irán nem ismeri el Izrael államot, és annak vezetését teszi felelőssé az összes térségbeli problémáért.

Al-Kudsz nap Berlinben egy korábbi évben

A koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek gyorsan növekvő száma miatt az iráni kormány a múlt héten szigorú, országos vesztegzárat vezetett be, egyebek között az iráni parlament is felfüggesztette működését.

A 83 millió lakosú Iránban eddig több mint kétmillió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 67 ezer halálesetet regisztráltak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp