A zsidó felekezetek finanszírozásának befagyasztását kéri a kormánytól a jeruzsálemi rabbinikus bíróság

Legalábbis addig, amíg döntésre nem jut abban az ügyben, amelyet az EMIH és a MAOIH indított az örökjáradék újraelosztása kapcsán. Szerintük a Mazsihisz túlságosan magas arányban részesül a járadékból.

Nem kötelező érvényű végzést adott ki szerdán a jeruzsálemi rabbinikus bíróság, amelyben elrendeli, hogy a magyar kormány fagyassza be a magyar zsidó vallási csoportok finanszírozását egészen addig, amíg a bíróság döntést nem hoz az örökjáradék elosztásának ügyében, tudta meg a JTA.

Jeruzsálemi bíróságtól kéri az EMIH és a MAOIH az örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát – Kibic Magazin

A lépés a Mazsihisz szerint példátlan a magyar zsidóság történetében. A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát, derül ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményéből.

A vallási bírósághoz a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nyújtott be közös keresetet, amelyben a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát kérte.

Az államosított egyházi ingatlanok után fizetett örökjáradék elosztásáról 2012-ben állapodott meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az EMIH és a MAOIH. A megállapodás szerint a zsidó felekezeteknek járó mintegy 1,8 milliárd forintos összeg nagyjából 80 százalékát a Mazsihisz, 20 százalékát pedig a másik két egyház kapja.

Az EMIH és a MAOIH szerint azonban ez nem igazságos, és a korábbi ingatlanvagyon tulajdonészére, illetve a hitéleti tevékenységre hivatkozva 50 százalékos részesedést szeretne az örökjáradékból. Az ortodoxoknak plusz még egy 10 milliárd forintos követelésük is van.

Köves: a Mazsihisz aránytalanul nagy összegben részesül az örökjáradékból – Kibic Magazin

Köves Slomó igazságtalannak tartja az örökjáradék elosztását a zsidó egyházak között, szerinte a Mazsihiszt senki sem kérte arra, hogy képviselje a teljes zsidóságot. Heisler András szerint viszont egy külföldi bíróság döntése nem tudja felülbírálni a magyar kormány által ellenjegyzett megállapodást.

A Mazsihisz nemrég közleményben tudatta, hogy elutasít minden olyan szándékot, amely a számukra „jogszerűen biztosított források bármilyen módon történő csökkentésére irányul”, illetve, amely „a 2012. évben kötött, az örökjáradék elosztásáról szóló megállapodást semmibe kívánja venni”.

A mai kormányinfón kérdeztek a magyarországi zsidó szervezetek közötti vitáról, és arról, hogy mennyire tarják jogilag megalapozottnak egy jeruzsálemi vallási bíróság majdani döntését a kormány és egy zsidó szervezet között. Az MTI szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy a kormány eddig sem vett részt egyházak, vallási szervezetek vitájában, és ezt követően sem fog. Az ítéletek elismerésére vonatkozó nemzetközi szabályok pedig ismertek, a kormány azoknak megfelelően fog eljárni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp