Köves: a Mazsihisz aránytalanul nagy összegben részesül az örökjáradékból

Köves Slomó igazságtalannak tartja az örökjáradék elosztását a zsidó egyházak között, szerinte a Mazsihiszt senki sem kérte arra, hogy képviselje a teljes zsidóságot. Heisler András szerint viszont egy külföldi bíróság döntése nem tudja felülbírálni a magyar kormány által ellenjegyzett megállapodást.

„A Mazsihisz részesedése jelenleg mintegy 80 százalék, ami már csak azért sem indokolható, mert a számba vett, és vissza nem szolgáltatott ingatlanok közel 50 százaléka az ortodox hitközséghez tartozott. De a jelenlegi felosztás igazságtalanságát az is alátámasztja, hogy a zsidó hitélettel kapcsolatos szolgáltatásokat (zsinagógák működtetése, közösségi szolgáltatások, oktatás, kóser intézmények fenntartása stb.) csak kisebb részben biztosítja a Mazsihisz” – mondta el Köves Slomó a hirado.hu-nak.

A vezető rabbi szerint a MAOIH többször levélben jelezte igényét a felosztás újratárgyalására, de megkeresésére nem érkezett érdemi válasz, ezért volt kénytelen követelésének jogi úton érvényt szerezni.

„Az ortodox hitközség megkeresését követően az EMIH is csatlakozott a Jeruzsálemi vallási bíróságon benyújtott keresethez, amely intézmény a zsidó vallási közösség számára az igazságszolgáltatás elsődleges fóruma” – tette hozzá.

Köves Slomó elmondta, a rendszerváltás a zsidó egyházakon belül nem történt meg 1990-ben.

Szerinte a Mazsihisz a holokausztra való hivatkozással képviseli az egész magyar zsidóságot és az a kárpótlás, ami a kommunista államosítások során a zsidó egyházakat, a különböző zsidó irányzatokat érintette volna az mind a Mazsihiszhez érkezett.

A vezető rabbi azt is elárulta, hogy a jelenlegi felosztás, mely szerint az örökjáradék nyolcvan százalékét a Mazsihisz, a maradék húszat pedig a másik két egyház kapja is csupán 2012 óta érvényes, előtte 1998-tól a teljes összeget a Mazsihisz kapta.

Az igazságos elosztás szerinte vagy az egyházak ingatlanainak eredeti arányában kellene, hogy történjen, ez alapján 50 százalék az orthodox, 50 százalék a neológ irányzaté volt. Vagy a jelenlegi hitéleti tevékenység alapján kellene elosztani a támogatást.

Köves Slomó tagadta a Mazsihisz korábbi vádjait mely szerint a keresetet éppen a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak emléknapján nyújtották be.

A jeruzsálemi testület várhatóan májusban tartja az első érdemi ülést az ügyben.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a hírklikk.hu-nak adott nyilatkozatot a kérdésről. Elmondta, hogy a MAOIH által képviselt ortodoxia nagyjából 20 családot jelent. Ezen kívül a 2012-es megállapodást a 3 egyház képviselője aláírta, és a megállapodásban benne van, hogy csak közös akarattal lehet ezen változtatni, viszont a Mazsihisz nem kíván a jelenlegi arányokon módosítani.

Kijelentette, hogy egy külföldi bíróságnak nincsen jogosultsága egy olyan megállapodást felülbírálni, amelyet a magyar kormány jóváhagyott. Ezt a szerződést pedig a magyar kormány ellenjegyezte.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp