Magyar színdarabot olvasnak fel New Yorkban

A színjáték, amely valós történéseken alapul, fontos kérdéseket feszeget cigány–zsidó együttélés, zsidóság és kommunizmus, asszimiláció és önhazugság, kényszer és önkéntesség kapcsán.

Idén április 24-én 21 órakor Réczei Tamás magyar rendező és drámaíró Getto love című színjátékát olvassák fel online a 2021-es Spring Weekenden, a Theater Honoring Vaclav Havel Fesztiválon.

Az Országos Színházi Intézet igazgatóhelyettese, dr. Szabó Attila ajánlotta a New York-i fesztivál figyelmébe Réczei Tamás Gettó szerelem című színdarabját, és a szervezők beválogatták az idei programba.

A színmű még évekkel ezelőtt készült a magyarországi Nyári Zsidó Fesztivál felkérésére, és

valós eseménysorra, egy család történetére épül: Auschwitzban egy zsidó kisfiú úgy menti meg egy ténfergő cigány kislány életét, hogy behúzza magával egy pöcegödörbe. Furcsa, sorsszerű találkozásukból később házasság lesz. Lányuk születik, aki felnőttként elszökik otthonról, prostituálódik, elkallódik, a cigány asszony pedig, aki zsidóként éli mindennapjait a Kádár-rendszerben, magához veszi az unokáját.

A színjáték fontos kérdéseket feszeget: cigány–zsidó együttélés, zsidóság és kommunizmus, asszimiláció és önhazugság, kényszer és önkéntesség.

A színdarabot Lisa Arrindell színésznő rendezi, a karaktereket pedig Kathryn Grody, Rebecca Gever és Jane Arnfield szólaltatja meg.

Kathryn Grody

Réczei Tamás az index.hu-nak elmondta, hogy nagyon szeretné, ha a Gettó szerelemből televíziós film is készülhetne. Ehhez még különösebben nagy költségvetésű produkcióra sincs szükség, hiszen a mű háromszereplős. Azt egyelőre nem tudja, hogy a New York-i felolvasást követően mi lesz a Getto love sorsa, de tudomása szerint a Londoni Magyar Kulturális Intézet és személyesen Vincze Máté igazgató sokat tesz azért, hogy a produkciónak Angliában is híre menjen.

A Getto love először kötetben 2015-ben Székelyudvarhelyen jelent meg. Első felolvasását 2017-ben Miskolcon, a Nemzeti Színházban tartották.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp