Gettó emlékhely épülhet a VII. kerületi Klauzál téren

A pályázatot kiíró Erzsébetváros Önkormányzata célja, hogy olyan emblematikus köztéri alkotás jöjjön létre, amely 21. századi módon reflektál a jelenkor és a jövő nemzedéke számára Európa utolsó gettójának, a pesti gettónak tragikus eseményeire.

Ötletpályázatot írt ki az erzsébetvárosi önkormányzat egy olyan, a Klauzál téren felállítandó köztéri alkotás létrehozására, amely a pesti gettónak állítana emléket. A kiírás szerint az alkotás lehet képzőművészeti, tájépítészeti alkotás, „public art” vagy más, a közteret alakító és értelmező mű.

Emléktábla a Wesselényi utca 44. számú épület Kertész utcai oldalán. A volt izraelita polgári iskola a II. világháború alatt a gettó kórházaként működött.(Fotó: Fortepan / Bauer Sándor)

A pályázatokat június 30-ig várják, az elkészült alkotást pedig jövő év tavaszán tervezik felavatni.

Kemény Mária művészettörténész évek óta szorgalmazta, hogy a Klauzál téren emlékműve legyen a holokauszt áldozatainak. A HVG-nek nyilatkozva pár évvel ezelőtt elmondta, hogy szerinte azért lenne a Klauzál tér erre a legmegfelelőbb hely, mert ez volt a a budapesti gettó központi és egyetlen szabad tere. A gettó lakói ide temetkeztek, amikor már nem hagyhatták el a gettó területét.

„Amikor tehát 1945 januárjában kinyitották a gettót, részben temetetlen, részben temetett holtakkal volt tele ez a terület. Iszonyú nagy volt a hideg, a testek megfagytak”

– tette hozzá a történész, aki gyerekkorában a közelben lakott.

Háromezer temetetlen holtat találtak a budapesti gettóban a felszabadulása után – Kibic Magazin

Átlagosan 14-en laktak egy szobában, és 150g volt a napi fejadag kenyérből. 76 éve, január 17-18-án szabadították fel a szovjetek a budapesti gettót.A Budapesten élő, sárga csillag viselésére kötelezett zsidóknak legkésőbb 1944. december 7-ig kellett átköltözniük a gettónak kijelölt területre. A körzetben összesen 162 csillagos ház volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp