Borgula András: Naponta kapok antiszemita üzeneteket

Néhány hét múlva megnyitja a kapuját a nézők előtt Európa első zsidó előadóművészeti központja, méghozzá Budapesten, az Erzsébetvárosban. A központot a Gólem Színház hozta létre, amelyek vezetőjét, Borgula Andrást többek között antiszemitizmusról, politikáról, kultúrkampfról és a központ megépítéséről kérdezték.

Szerinted a magyar társadalom megérett arra, hogy befogadjon egy zsidó színházat?

– Nem tudom, megérett-e, de nem szabad ezt megvárni. Az igényt meg kell teremteni, és nem csupán arra várni, hogy majd akkor lépjünk, ha erre készen áll a társadalom. Ha így tennénk, lekésnénk. Nekünk, művészeknek, politikusoknak, tudósoknak kell olyan ötletekkel előállnunk, amelyek szolgálják a társadalom fejlődését. Pláne akkor, ha én nem csak gondolom, tudom is, hogy

Magyarországnak szüksége van zsidó színházra, ugyanis ezzel a témával kapcsolatban – értelmezzük a zsidóságot akár közösségként, akár vallásként, ahogy nálunk ez deklarálva van, vagy sorsközösségként – az embereknek rengeteg butaság jár a fejükben.

Ráadásul ezek a kérdések még a zsidók egy részének fejében sem tisztázott, és ebben a színház segíthet nekik. Segíthet megmutatni, hogy kik is ők valójában, egyáltalán mit jelent zsidónak lenni.

– Téged ért valaha valamilyen atrocitás azért, hogy nyíltan vállalod a zsidóságod?

– A verbalitás szintjén ez egy napi esemény. Főleg az internet széles körű elterjedése óta. Nincs ezzel baj, de bizony sok ilyen gyűlöletből, vagy tudatlanságból fakadó bejegyzés jut el hozzám.

Van is egy kisebb rovatom, Hétfői antiszemitizmus címmel, erre pakolom ki azokat a leveleket, posztokat, amelyek befutnak hozzám. Ez nagyjából attól is függ, hogy mennyit vagyok látható; most például, ha ez az interjú megjelenik, rögtön megkapom majd a rám mért antiszemita bejegyzéseket. Szomorú, hogy így van, de ez a tény.

Borgula András

– Még mindig ennél a témakörnél maradva: nem tartod kockázatosnak Budapest központjában működtetni egy zsidó színházat?

– Hát… Nem tudom. Lehet, hogy annak kéne tartanom, de akkor már az eddigi életemben sem csináltam volna olyan dolgokat, amelyeknek voltak kockázatai. Magyarországon egyébként – és ez nem a kormánypropaganda helye – nagyon kevés olyan esemény történt, amikor a zsidóságot a saját zsidóságuk miatt támadták volna meg. Sok olyan hely van, ahol az erre hajlamos emberek ezt megtehetnék, hiszen nincsenek elzárva a zsinagógáink, a zsidó közösségek intézményei… Ebből leszünk mi egy, ha végre elindulhatunk. Én nagyon sokat éltem Izraelben, sokat jártam Európában is zsidó közösségekben, szóval a működésnek van egy megszokott kulturális módja. Olyannyira hiszek ebben, hogy mi a kezdetek óta visszautasítunk minden olyan plusz biztonsági intézkedést, ami talán megszokott a zsidó rendezvényeknél. Mi azt gondoljuk, hogy ugyanolyan színház vagyunk, mint az összes többi. Ha az állam, vagy mi úgy érezzük, hogy veszélyben vagyunk, akkor az államot fogjuk megkérni, hogy vigyázzon ránk, mert ez az ő feladata. Egyelőre nem látok ilyen veszélyt.

– Ezzel azt is mondod, hogy igaz Orbán Viktor állítása, miszerint a magyar kormány nulla toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben?

– Ja, nem… Bár csak ezt mondhatnám! A magyar kormány egyáltalán nem tanúsít nulla toleranciát az antiszemitizmussal szemben. Persze lehet, hogy ők így gondolják, akkor viszont az a kérdés, hogy hol húzódik náluk az antiszemitizmus határa. E pillanatban azt érzékelem, hogy ha valaki nyíltan zsidózik, akkor arról talán megjelenik egy hivatalos nyilatkozat, de inkább azt látom, hogy minden március 15-én kitüntetnek olyanokat, akik elég nyíltan antiszemiták, vagy elég nyíltan vállalják az ilyen jellegű gondolataikat. Nem nagyon kell vájkálni a publikációikban, az életművükben, hogy világosan lássuk, mit is gondolnak. Csak, hogy egy friss példát említsek: a minap a szegedi egyetem egyik tanáráról derült ki, hogy ha nem is nyíltan antiszemita, de amiket mond, hirdet, abból ez levezethető. Ő ugye a feketéket és a cigányokat említette, tudjuk milyen kontextusban, és ez az ember most, márciusban, lovagkeresztet kapott a kormánytól.

A teljes cikk itt olvasható:

Borgula András: nincs itt nulla tolerancia az antiszemitákkal szemben

„Látom ezt a kultúrkampfot, és nem pusztán az elmúlt egy évben, hanem ami tíz esztendeje zajlik. És értem is a szándékot, hisz’ igaz: a kultúra befolyásolja a nemzetet, de amit ők csinálnak most, az valami borzalom.

Kapcsolódó cikkünk:

https://akibic.hu/2019/09/10/europaban-elsokent-lesz-zsido-eloadomuveszeti-kozpont-budapesten/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp