A zsidó házaspár, amely még a Titanic süllyedésekor sem hagyta el egymást

Másoknak kínálták fel a helyüket az életmentő csónakokban. Emberi nagyságuk pedig másokat is jó cselekedetekre inspiráltak.

„Nem hagyom egyedül a férjemet. Ahogy éltünk, úgy fogunk meg is halni, együtt”, monta Ida Straus, aki Izidor Straus a Macy’s Áruház társalapítójának felesége volt.

Ez a zsidó házaspár az egymás iránt érzett szerelméről volt híres. Majdnem mindig együtt voltak, és ha mégis külön kellett válniuk, akkor naponta írtak egymásnak.

1912. április 14-én a Titanic óceánjárón utaztak. Amikor a hajó süllyedni kezdett Idának felajánlottak egy helyet az egyik életmentő csónakban. Visszautasította. „Sok-sok éve élünk együtt. Oda megyek, ahova te is mész”, mondta a férjének.

Később mindkettejüknek felajánlottak egy-egy helyet egy másik csónakban. De mivel nagyon sok nő és gyerek volt még a Titanicon, Isidor nem fogadta el a helyet, így a felesége is vele maradt.

Izidor és Ida Straus

Az utasok elmondása szerint, amit tapasztaltak, az a szerelem és az odaadás emlékezetes megnyilvánulása volt. Utoljára úgy látták őket, hogy egymás mellett ülnek a Titanic fedélzetén.

Izidor testvérének, Nathannak teljesen más sors jutott. Ő és felesége, Lina tettek egy kis kitérőt Palesztinába, ahol csak egy rövid időt akartak eltölteni utazásaik során. De sosem szálltak vissza a Titanicra.

„Ahogy elértünk Jeruzsálembe, módosítottuk a tervünket. Mély benyomást tett ránk, amit láttunk a Szentföldön, és már nem akartunk máshova menni. Felkavarta a lelkünket a sok szent helyszín, amelyekről annyit olvastunk gyerekkorunk óta, és amelyek szerepelnek a Bibliában. Onnantól kezdve nem volt más vágyunk, mint hogy ott éljünk ezen a földön”, írta.

Nathan sosem dolgozta fel testvére elvesztését, és folytatta Izidor jótékony cselekedeteit az élete hátralévő részében. Az 1927-ben alapított Netanya nevű izraeli várost (héberül: Natan) az ő tiszteletére nevezték el így, a jeruzsálemi Rehov Straus (Straus utca), amely korábban a Kancellár Sugárút nevet viselte a brit uralom idején, szintén róla kapta a nevét, olvasható a Historical Snapshots and Humans of Judaism című gyűjteményben.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp