Jeruzsálemi bíróságtól kéri az EMIH és a MAOIH az örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát

A lépés a Mazsihisz szerint példátlan a magyar zsidóság történetében.

A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát, derül ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményéből.

A rabbinikus bíróság bejárata Jeruzsálemben

A Mazsihisz azt is nehezményezi, hogy az erről szóló keresetlevelet a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének. A közlemény szerint „az EMIH és a MAOIH eljárása kegyeletsértő, a jóízlés teljes hiányát mutatja”.

A közlemény a lépést a következőkkel magyarázza:

„Ez az ízléstelenségen túl jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem. Ők csak a modern, nyitott magyarországi zsidóság átformálásával, ellehetetlenítésével tudják céljaikat elérni.”

A közleményben a Mazsihisz határozottan visszautasítja az EMIH és a MAOIH szándékát, ugyanakkor jelzi: „az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia”. Ezért a Mazsihisz tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel.

Az ügy előzménye, hogy a MAOIH levélben felszólította a Mazsihiszt, hogy rendezze a szerintük 10 milliárdosra duzzadt tartozását, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az „arányosság és igazságosság jegyében”.

A Mazsihisz viszont nem ismeri el a 10 milliárd forintos tartozás jogosságát. Álláspontjuk szerint az „örökjáradék elosztása többoldalú szerződésekben rögzített, hosszú évek óta működő rendszer, az erre vonatkozó szerződéseket a MAOIH is aláírta, a Mazsihisz pedig továbbra is az eredeti megállapodásokhoz tartja magát”.

Minderről bővebben ezekben a cikkekben írtunk:

https://akibic.hu/2021/03/03/10-milliard-forint-jogosulatlan-jaradekot-kovetelnek-az-orthodoxok-a-mazsihisztol/

A Mazsihisz nem ismeri el az orthodoxok 10 milliárd forintos követelésének jogosságát – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új elnökének fenyegetését a Mazsihisz érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli. Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég megválasztott elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

Az ortodoxok üdvözlik az együttműködésre törekvést, de továbbra is ragaszkodnak a 10 milliárdos tartozáshoz – Kibic Magazin

A MAOIH közleményben válaszolt a Mazsihisz közleményére a 10 milliárd forintot is meghaladó tartozás rendezésével kapcsolatban. Először Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) frissen megválasztott elnöke adott ki közleményt, amelyben felszólította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp