Jeruzsálemi bíróságtól kéri az EMIH és a MAOIH az örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A lépés a Mazsihisz szerint példátlan a magyar zsidóság történetében.

A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát, derül ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményéből.

A rabbinikus bíróság bejárata Jeruzsálemben

A Mazsihisz azt is nehezményezi, hogy az erről szóló keresetlevelet a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének. A közlemény szerint „az EMIH és a MAOIH eljárása kegyeletsértő, a jóízlés teljes hiányát mutatja”.

A közlemény a lépést a következőkkel magyarázza:

„Ez az ízléstelenségen túl jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem. Ők csak a modern, nyitott magyarországi zsidóság átformálásával, ellehetetlenítésével tudják céljaikat elérni.”

A közleményben a Mazsihisz határozottan visszautasítja az EMIH és a MAOIH szándékát, ugyanakkor jelzi: „az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia”. Ezért a Mazsihisz tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel.

Az ügy előzménye, hogy a MAOIH levélben felszólította a Mazsihiszt, hogy rendezze a szerintük 10 milliárdosra duzzadt tartozását, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az „arányosság és igazságosság jegyében”.

A Mazsihisz viszont nem ismeri el a 10 milliárd forintos tartozás jogosságát. Álláspontjuk szerint az „örökjáradék elosztása többoldalú szerződésekben rögzített, hosszú évek óta működő rendszer, az erre vonatkozó szerződéseket a MAOIH is aláírta, a Mazsihisz pedig továbbra is az eredeti megállapodásokhoz tartja magát”.

Minderről bővebben ezekben a cikkekben írtunk:

https://akibic.hu/2021/03/03/10-milliard-forint-jogosulatlan-jaradekot-kovetelnek-az-orthodoxok-a-mazsihisztol/

A Mazsihisz nem ismeri el az orthodoxok 10 milliárd forintos követelésének jogosságát – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új elnökének fenyegetését a Mazsihisz érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli. Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég megválasztott elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

Az ortodoxok üdvözlik az együttműködésre törekvést, de továbbra is ragaszkodnak a 10 milliárdos tartozáshoz – Kibic Magazin

A MAOIH közleményben válaszolt a Mazsihisz közleményére a 10 milliárd forintot is meghaladó tartozás rendezésével kapcsolatban. Először Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) frissen megválasztott elnöke adott ki közleményt, amelyben felszólította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp