Oberlander rabbi: a zarándokok szinte alig érintkeztek a külvilággal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A hazai sajtó beszámolója több, mint 4 500 zarándokot vártak a bodrogkeresztúri csodarabbi, Steiner Sájele rabbi sírjához halálának évfordulójára. Oberlander Báruch szerint a számok túlzóak.

Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője nyilatkozott a neokohn.hu-nak a Bodrogkeresztúron lezajlott zarándoklatról, amelyről a helyi polgármester azt állította, hogy akár 4-5000 ember is érkezhet hozzájuk.

Oberlander rabbi kapcsolatban áll a szervezőkkel, szerinte  maximum 2500 zarándok látogat el szerdától péntekig a csodarabbi sírjához. Kiemelte, hogy rendezvény a járványügyi előírások maradéktalan betartásával zajlik, ez bibliai előírás is, hiszen az ember életének megmentése felülír minden vallási parancsolatot.

„ Fontos tudni, hogy a hazánkba érkezett zarándokok majdnem mindegyike vagy túlesett már a járványon, vagy be van oltva a koronavírus ellen”, jelentette ki.

Oberlander rabbi szerint „megható tény, hogy a bodrogkeresztúri csodarabbihoz látogatók „szinte mind magyarországi holokauszt-túlélők leszármazottai, akik személyesen is kötődnek ehhez az országhoz”.

A rabbi elmondta, a zarándokok többsége 24 órát sem tartózkodott az országban és alig érintkezett a külvilággal, hiszen az imák a temetőben és olyan helyeken kerültek megrendezésre, ahol jóformán csak a zarándokok tartózkodtak.

Több ezer zarándokot várnak Bodrogkeresztúrra a csodarabbi sírjához – Kibic Magazin

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ellenére 4500 zarándok érkezhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre. A helyi lakosok aggódnak, a polgármester tehetetlen. Tavaly a járvány miatt elmaradt a zarándoklat, amelyre minden évben több ezer ultraortodox zsidó érkezik Bodrogkeresztúrra Reb Sájele halálának évfordulója alkalmából.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp