Engedély nélkül alakítanák iszlám központtá Líbia egyik utolsó zsinagógáját

Líbiai Zsidók Világszervezete szerint a Tripoli óvárosába található, elhagyott zsinagóga átalakításával kitörlik az ország 2000 éves zsidó történelmét.

A Dar Bisi zsinagóga az egyik utolsó megmaradt zsidó imaház Líbiában. Azóta romosan áll, hogy az utolsó zsidók is elmenekültek az országból 1967-ben, a hatnapos háború idején, amikor sorozatos atrocitások érték őket a helyi muszlim lakosok részéről.

A Dar Bisi zsinagóga Tripoliban

Egy Líbiában született, Olaszországban élő zsidó, David Gerbi szerint még lett volna esély arra, hogy az épületet felújítsák, és újra működő zsinagógaként funkcionáljon. Gerbi azonban pár hete arra lett figyelmes, hogy átalakítási munkálatok kezdődtek a zsinagógában. Először úgy értesült, hogy könyvtárat hoznak létre az épületben, nemrég viszont arról írt, hogy egy iszlám központot hoznak létre a zsinagógában.

„Mivel Tripoliban ma már nem élnek zsidók, és mivel a hatalom helyi milíciák kezében van, úgy döntöttek, hogy megsértik tulajdonunkat és történelmünket” – írta Gerbi a Moked című olasz zsidó kiadványban. Szerinte a terv egyértelműen az, hogy kihasználják a káoszt és a zsidók távollétét.

A Líbiai Zsidók Világszervezete felhívást tett közzé az épület átalakításnak azonnali leállítása érdekében. Abban reménykednek ugyanis, hogy egyszer majd lehetőség lesz helyreállítani eredeti formájában a zsinagógát.

A líbiai diktátor, Moammer Kadhafi 2011-es kivégzése óta az országban káosz uralkodik, helyi klánok és milíciák egymással harcolva próbálnak irányításuk alá vonni egyes területeket.

Líbiában 2000 évig éltek zsidók, egykor 40 ezer főt számlált a helyi közösség. Izrael megalakítása után folyamatosan csökkent a számuk, a legutolsó zsidók 1967-ben hagyták el az országot. (JTA, Kan)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp