73 érdekesség a 73 éves Izraelről

Érdekes adatok, izgalmas találmányok és népszerű szokások a 73 éves országból.

A mai napon ünnepli Izrael Állam fennállásának 73. évfordulóját. A jom haacmaut (függetlenségi nap) alkalmából az Israel21c nevű portál gyűjtött össze 73 érdekes és szórakoztató tényt a 73 éves országról.

1. Izraelben a legmagasabb az egy főre eső vesedonorok száma a világon. 1005 önzetlen felajánlás érkezett az elmúlt 11 évben.

Hogyan segítheti a judaizmus a szervadományozást? – Kibic Magazin

A zsidó vallási törvények szerint a szervadományozás tilos, a halottakat ugyanis teljes egészükben kell eltemetni. Ezzel az érveléssel azonban nem mindenki ért egyet, és a halál meghatározásának alternatív magyarázatával élteteket mentenek meg. A szervadományozás a zsidó vallási törvények szerint igencsak problémás, sok ortodox rabbi szerint ugyanis szerveket egy halottól elvenni egyenlő a gyilkossággal.

2. Izrael legidősebb fája egy jujubafa (aminek termését magyarul valamiért zsidótövisbogyó néven is emlegetik), amely az Eilátra vezető út mentén fekvő Ein Hacevában található. Az ősi fa korát 1500 és 2000 év körülire becsülik.

3. Izraeli tudósoknak sikerült friss datolyát termeszteniük Maszadában és Kumránban talált hatodik századi magokból.

4. Az izraeli postahivatalnak van egy különleges, Levelek Istennek elnevezésű szolgáltatása, amely keretében a Jeruzsálembe érkező, Istennek címzett leveleket kibontják, és elhelyezik a Siratófal kövei közötti repedésekbe.

5. Évente nagyjából egymillió üzenetet helyeznek a Siratófalba. Ezeket kétszer egy évben, peszah, illetve ros hasana előtt kitakarítják.

A Siratófal már át is esett a peszahi nagytakarításon – Kibic Magazin

Közeleg peszah ünnepe, amely előtt hagyományosan mindent alaposan ki kell takarítani, nehogy véletlenül egy csöppnyi kovász bezavarjon az ünneplésbe. Ez alól természetesen a Siratófal sem lehet kivétel, amely megtisztítását videóra is vették. Egy remek videót tett közzé a Western Wall News, vagyis a Siratófal hírei elnevezésű Facebook-oldal, ebben ugyanis megtekinthetjük, hogyan takarítják ki a közelgő peszah alkalmából a falban összegyűlt temérdek cetlit, és mi ki tudja, mi mindent.

6. A Szent Sít-templom egyik falához egy létra van támasztva a 18. század óta. A létrát senki sem hajlandó elmozdítani, mivel az épületet hat különböző egyház kezeli, és azóta nem tudnak megegyezni abban, hogy kihez tartozik a létra.

7. Izrael az egyetlen olyan ország a világon, amely újjáélesztett egy holt nyelvet (a hébert), és hivatalos, nemzeti nyelvként használja.

8. A valaha mért legmelegebb hőmérséklet Izraelben 54 Celsius-fok volt, amit 1942 mértek a Jordán-völgy északi részén található Tirat Cvi kibucban. Ez 2,7 fokkal marad el a világon mért legmagasabb hőmérséklettől.

9. Míg Jeruzsálemben pár évente leesik a hó, sőt még néha a Negev-sivatagban is, addig Tel-Aviv történelme során csak egyetlen egyszer havazott. 1950-ben esett le 12-18 cm hó a városra, aminek lakosai közül sokan akkor láttak havat életükben először.

10. Izrael területének ugyan több mint a fele sivatag, de így is van saját olimpiai szánkó és bobcsapata.

Egy zsidó srác Bostonból, aki elhatározta, hogy Izraelt fogja képviselni a téli olimpián – Kibic Magazin

A héten kezdődő téli olimpiai játékokon az izraeli csapatnak először lesz indulója a szkeleton nevű sportágban. Az is csak azért, mert a bostoni Adam Edelman egy nap úgy döntött, ebben a sportágban akarja képviselni Izraelt az olimpián. A bostoni Adam Edelman négy évvel ezelőttig soha életében nem csúszott szkeletonon, míg azon nem kezdte törni a fejét, hogyan segíthetne valamit Izraelnek sportban.

11. Izrael vezet a világon népességarányosan a koronavírus ellen beoltottak számában, illetve a 100 főre eső beadott dózisok számában a teljes lakosságra vetítve.

12. Izrael vezet a világon a bohócok gyógyászati célú alkalmazásában, és Izrael küldött először a világon bohócdoktorokat Covid-osztályokra.

13. 2007-ben egy izraeli üzletasszony, Sari Ariszon ötlete nyomán indult el a Jó cselekedetek napja kezdeményezés, amely célja, hogy arra ösztönözze az embereket arra, hogy másokon segítsenek. Abban az évben Izraelben 7000-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, 2019-ben viszont már 3,9 millió ember vett részt az eseményen a világ 108 országában.

A Heim Pál Gyermekkorháznál jótékonykodtak a zsidó diákszervezet önkéntesei – Kibic Magazin

A Hillel Hungary zsidó diákszervezet önkéntesei a Good Deeds Day, a jócselekedetek világnapja alkalmából festették ki a Heim Pál Gyermekkorház kerítését. Mivel a program igencsak közösségépítőnek bizonyult, ezért a jövőben is várhatók majd hasonló akciók a szervezet részéről. Április 2. volt a nemzetközi Good Deeds Day, vagyis az önkéntesség világnapja, amelyhez idén a Hillel Hungary zsidó diákszervezet is csatlakozott.

14. Izraelt hófödte hegyek határolják az egyik végén, míg sivatagos tengerpart a másikon.

15. Izraelnek 137 tengerparti strandja van, mindegyik gyönyörű.

Izrael 6 legszebb tengerpartja – Kibic Magazin

Izraelt régóta tartják számon gyönyörű tengerpartjai miatt, rengeteg hely közül lehet itt válogatni, hiszen az országot a Földközi-, a Vörös- és a Holt-tenger határolja. Az alábbi hat kiemelkedően szép tengerpartot ajánljuk most. 6. Beit Yannai strand Ez a csodálatos tengerpart, amely gazdag élővilágáról híres, a fantasztikus Alexander Stream nemzeti park közelében található.

16. Izrael egy olyan, helyi fejlesztésű mesterséges intelligencián alapuló rendszert tesztel, amely a parti életmentőket segíti azáltal, hogy valós idejű adatokat szolgáltat a szélről, a hullámokról és más egyéb lehetséges veszélyekről.

17. Izrael újrafelhasználja az általa termelt szennyvíz 90 százalékát, ezzel a világon az első a szennyvíz újrafelhasználásában.

18. 2012 júliusában művészek Netanja városban megalkották a világ legnagyobb zoknikból készült mozaikját 12 ezer zokni felhasználásával. (Szerencsére mindegyik zokni tiszta volt.)

19. A tehenek Izraelben átlagosan több tejet adnak, mint más országok tehenei.

20. Egy izraeli cég kifejlesztett egy forradalmi, nanoszálból álló, bőrre fújható spray-t sebek gyógyítására.

21. Izraelben a nők átlagosan három gyereket szülnek, ezzel Izraelben a legmagasabb a termékenységi ráta az OECD 37 országa közül, ahol 1,7 gyerek az átlag.

22. Izrael több szervezeten kívüli, mesterséges megtermékenyítést (IVF) végez, mint bármelyik más ország, és ez ingyenes az első két gyereknél.

Zsidónak számít-e a petesejt? – Kibic Magazin

A tel-avivi főrabbinátus elhatározta, hogy felkutatja azokat az izraeli lombikbébiket, akik nem zsidók által adományozott petesejtből fogantak. Ők ugyanis a rabbinátus szerint nem számítanak zsidónak. Vallási vezetők már egy jó ideje vitatkoznak azon, hogy egy lombikbébi esetében a gyermek kinek a vallását kapja meg, a petesejtet adományozó nőét vagy azét, aki megszülte őt.

23. Izraelben a gyerekek tízszer kevésbé lesznek allergiások a mogyoróra, mint más országokban. A tudósok azt feltételezik, hogy ez a Bamba nevű mogyorós puffancs kis korban történő fogyasztása miatt lehet.

24. A héber nyelvű Wikipédia szerint Izraelben a krembo (magyarul négercsók) nevű édességnek hétféle fogyasztási módja van.

25. A Trail Angels (Úti Angyalok) nevű szervezet önkéntesei Izraelben 1025 kilométer hosszú útvonalon kínálnak ingyenes szálláslehetőséget saját otthonaikban a túrázók számára.

26. Izrael területe (22 072 km2) durván a fele a Michigan-tó területének (58 030km2).

27. Az izraeli postai bélyegeken lévő ragasztó kóser.

28. Izraelben több mint 50 alternatív húst előállító startup működik, ami aránytalanul magas szám a világ más részeihez képest.

https://akibic.hu/2018/10/12/laboratoriumokban-szulethet-meg-a-koser-szalonna/

29. Izraeli kutatók forradalmi módon növesztettek üvegekben lévő egérembriókat, hogy megfigyelhessék az emlősök embrionális fejlődésének első szakaszait.

30. 2020-ban Izrael volt a nyolcadik legdrágább ország a világon.

31. Az izraeliek nagyjából 24 millió fánkot esznek meg a hanuka ünnepének nyolc napján.

32. 2020-ban Tel-Avivban volt az ötödik legdrágább az élet a világon.

33. Egy izraeli cég olyan festéket fejlesztett ki, amely a napfény segítségével képes aktiválni autók, házak, repülők vagy éppen ruhák hűtési rendszereit, ezzel áram felhasználása nélkül képes biztosítani a légkondicionálást. Minél melegebb van odakint, annál jobban hűt a bevonat.

34. Izrael több egy főre jutó bevándorlót fogad be, mint más országok. 1948-as megalapítása óta 3,3 millió bevándorló érkezett az országba.

35. 2020-ban Izraelben a legnépszerűbb név, amit fiúknak adtak a Mohamed volt. Lányoknak pedig a Mirjam.

36. A szíriai hörcsögöt először a Jeruzsálemi Héber Egyetem zoológusa szelídítette meg házi kisállatnak 1930-ben.

37. Izraelben több az egy főre eső múzeumok száma, mint más országban a világon. Jelenleg 230 van belőlük, de hamarosan nyílik egy nőknek szentelt múzeum.

A világ legnagyobb zsidó múzeuma nyílt meg Tel-Avivban – Kibic Magazin

A tel-avivi egyetem területén található új múzeumban úgy mesélik el a zsidók történetét, ahogy korábban sosem tették, a sokszínűségre és a kultúrára helyezve a hangsúlyt. A százmillió dolláros (30 milliárd forint) felújítás során a korábbi, Diaszpóra nevet is lecserélték, és a Zsidó Nép Múzeumának, vagy rövidebb változatában a többes szám első személyét jelentő Anu-nak, azaz Mi-nek nevezték el a megváltozott intézményt, amelynek új nevét hetven javaslat közül választották ki.

38. Izraelnek van egy saját Stonehenge-e, egy ősi, kövekből kirakott kör, amelyet héberül a Galgal Refaim (Szellemek köre) nevet kapta. A nagyjából 5000 éves struktúra 2,5 méteres kőfalakból áll, de a közepe közelíti az öt métert. A falakat úgy 42 ezer bazaltkőből építették fel.

39. Az Olajfák hegyén található a világ legrégebbi folyamatosan használatban lévő temetője, ahová már több mint 3000 éve temetkeznek.

40. Izraelben található a világ legnagyobb ókori kutyatemetője. Az Askelonban lévő helyszínen több mint 1300 kutya maradványait találták meg.

41. Izraeli diákok azzal nyertek el egy nemzetközi díjat, hogy méhek nélkül állítottak elő mézet. Egy baktériumot programoztak be, hogy „megtanulja” miként kell mézet készíteni.

42. Egy izraeli cég egy olyan generátort készített, amely képes a levegőből tiszta ivóvizet előállítani.

Levegőből állít elő ivóvizet egy díjnyertes izraeli technológia – Kibic Magazin

Az izraeli Watergen GENNY elnevezésű eszköze kapta idén a Las Vegas-i CES szakkiállítás innovációs díját. A nyertes technológia a vízhiányon túl a műanyag palackok számának csökkentésére is megoldást kínál. A GENNY egy olyan rendszer, amely otthonok és irodák számára képes elegendő ivóvizet előállítani a levegő páratartalmának kivonásával.

43. Izraelben van a világ legnagyobb földalatti kórháza. Haifában található a 2000 ággyal rendelkező sürgősségi kórház.

44. Izraelben legális a héber dátumon írni minden hivatalos dokumentumra a Gergely-naptár helyett.

45. Egy tel-avivi cég feltalált egy összecsukható autót, amely be tudja húzni a kerekeit a keskeny utcákon és szűkös helyeken, de így is elérheti az 90 km/órás sebességet.

46. A kannabisz legfőbb összetevőjét először Izraelben izolálták, elemezték és szintetizálták, illetve ott is nevezték el.

47. Egy izraeli cég a vízhálózattól független, napenergiával működő automata kézmosó állomásokat biztosít fejlődő országok számára. A berendezés a levegőből veszi a vizet és szappannal keverve nyújt védelmet a fertőzések ellen.

48. A Héber Egyetem egyik fejlesztése a gyógyszerek állatokon való tesztelését váltaná ki.

49. Amikor Izraelt 1948-ban megalapították még csak 806 ezren laktak az országban. A lakosság száma 1958-ban érte el a kétmillió főt, a 10 milliót pedig várhatóan a következő három éven belül fogja elérni.

50. 2020-ban az izraeli népesség 28 százaléka volt 14 éven alatti és csak 12 százaléka volt 65 évesnél idősebb.

51. Izraelben sokszor találnak az emberek túrázás közben fantasztikus ókori régiségeket.

52. A régészek nemrég fedezték fel a világ legrégebbi szövött kosarát a Júdeai-sivatagban.

A horror barlangjából kerültek elő a bibliai szöveget tartalmazó ókori tekercsek – Kibic Magazin

Hatvan év után ismét bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira és más jelentős régészeti leletekre bukkantak a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói által feltárt egyik, több tucat apró darabkára szakadozott, csaknem kétezer éves pergamentekercs Zakariás próféta könyvének egyik részletét tartalmazza: „Ezeket tegyétek: Mondjatok igazat egymásnak!

53. A világ legrégebbi barlangi eszközét, egy 350 ezer éves tárgyat Izraelben találták meg.

54. A videós terápiát egy jeruzsálemi művészeti iskolában fejlesztették ki.

55. Először izraeli kutatók készítettek hallani képes robotot, egy halott sáska fülét használták fel a célra.

56. Izraelben az embereket már kiskoruk óta arra tanítják, hogy a víz az kincset ér, és zárják el a csapot fogmosás közben.

57. Izraelben nem létezik étkezés saláta nélkül.

58. Tel-Avivban több mint 4000 Bauhaus épület található, ami a világon a legnagyobb koncentrációja ezen stílusú épületeknek.

100 éves a Bauhaus, amely a 110 éves Tel-Avivot a világörökség részévé tette – Kibic Magazin

A tel-avivi Fehér városban található a világ legnagyobb Bauhaus stílusú épületegyüttese, amelyet 2003-ban az UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánított. A Bauhaus a 20. század első felének egyik legjelentősebb művészeti intézménye volt, amelyet 1919-ben hozott létre Walter Gropius a németországi Weimarban. A Bauhaus modern, újító és kísérletező törekvései azonban nem arattak osztatlan sikert a jobboldali konzervatívabb körökben.

59. Egy izraeli cég kifejlesztette a világ első autonóm méhkasát, amibe akár 40 méhkolónia (kb. kétmilliárd méh) is beköltözhet. Egy applikáció gondoskodik az egészségükről és a fenntartásukról.

60. Izrael volt az első ország, amely betiltotta a túl sovány modellek szereplését a divatbemutatókon.

Nem léphetnek csontsovány modellek a kifutóra Izraelben – Kibic Magazin

2013 elején lépett életbe az a nagy port kavart izraeli törvény, amely megtiltja, hogy csontsovány modellek lépjenek kifutóra. Sokan azonban megkérdőjelezik, hogy az intézkedés hatására valóban másfajta ideálokat fognak-e követni a fiatalok. A tavaly márciusban elfogadott törvény arra kötelezi a modelleket, hogy igazolják, legalább 18,5-es testtömegindex-szel rendelkeznek-e fotózások és divatbemutatók előtt.

61. Peszah idején az izraeli szupermarketek nem árusíthatnak kovászt tartalmazó élelmiszereket. A pénztárnál nem is lehet leolvasni ezek vonalkódját ebben az időszakban.

62. Héberül a Boldog karácsonyt! jókívánság úgy hangzik: Chag hamolád szameách! Ami szó szerint azt jelenti: Boldog születésünnepet!

63. Izraelben a legnépszerűbb módja a felmosásnak, hogy felöntik padlót vízzel, majd egy gumis lehúzóval kitolják a legközelebbi csatornába.

64. Az izraeli vécéknek két lehúzója van. Az egyik csak kevés vízzel öblít, a másik pedig többel.

65. Az izraeli parlamentnek, a Kneszetnek 120 tagja van, mégpedig azért, mert a második Szentély idején is egy 120 fős testület irányította az országot.

66. Izraelben általában nem szoktak ajándékokat vásárolni esküvők vagy bár micvák alkalmából. Az emberek inkább készpénzzel kitömött borítékokkal érkeznek az eseményre.

67. A világ legnagyobb pászkáját Bné Brakban sütötték meg. Az óriási macesz hat kilót nyomott, közel hat méter hosszú és 1,06 méter széles volt, a vastagsága pedig négy milliméteres.

68. Az Israel Start-Up Nation kerékpáros csapat a 2021-es szezonnak izraeli és még 16 országból való bringásokkal vág neki. Köztük van a négyszeres Tour de France-győztes brit Chris Froome.

Héberül beszél és hummuszt eszik az izraeli kerékpárcsapat brit legendája – Kibic Magazin

A négyszeres Tour de France bajnok Chris Froome az Israel Start-Up Nation videójában mutatja meg, készen áll arra, hogy új lendületet adjon saját karrierjének és az izraeli kerékpársportnak. Tavaly nyáron érkezett a nagy bejelentés, miszerint Chris Froome, az országúti kerékpársport élő legendája 2021-től az Israel Start-Up Nation versenyzőjeként folytatja pályafutását.

69. A Tel Avivi Egyetem nemrégiben elindította a világ egyetlen Járványellenes Központját, amelynek célja a fertőzések visszaszorítása, az oltások és a kezelések fejlesztése, valamint a társadalmi és gazdasági ellenálló képességgel kapcsolatos legjobb gyakorlatok létrehozása.

70. Az izraeli cégeknek 2020 folyamán rekordméretű 10 milliárd dolláros beruházást sikerült véghez vinniük, a világjárvány okozta bizonytalanság és instabilitás ellenére.

71. Az izraeli háztartások 85 százaléka a háztetőkre kihelyezett napelemes vízmelegítőkből nyeri a meleg vizet.

72. Egy izraeli kutató találmányával a kutyák ürülékét szagtalan, steril műtrágyaporrá lehet változtatni. A megoldás forradalmasíthatja az emberi és állati végtermékek feldolgozását.

73. Izraelben több mint 300 borászat működik, ezek közül 70 pincészet évente legalább 50 tonna szőlőt szüretel le. Hozzávetőlegesen 60 ezer tonna borszőlőt szüretelnek Izraelben minden évben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp