Több ezer zarándokot várnak Bodrogkeresztúrra a csodarabbi sírjához

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ellenére 4500 zarándok érkezhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre. A helyi lakosok aggódnak, a polgármester tehetetlen.

Tavaly a járvány miatt elmaradt a zarándoklat, amelyre minden évben több ezer ultraortodox zsidó érkezik Bodrogkeresztúrra Reb Sájele halálának évfordulója alkalmából. A héber naptár szerint a csodarabbi ijár hó 3-án hunyt el, ami idén április 15-ére esik, a Blikk pedig arról értesült, hogy idén megtartják az eseményt.

Az alábbi videó a 2018-as zarándoklatot mutatja be, ekkor több mint 10 ezren érkeztek a csodarabbi sírjához:

A lap megszólította Rozgonyi István polgármestert, akit arról tájékoztatott a zarándoklatot szervező alapítvány, hogy 4500 főt várnak az eseményre. A Blikk arról is ír, hogy már felállították a háromnapos fesztiválhoz hasonló rendezvény sátrait.

„A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezer fős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak”

– nyilatkozta a polgármester, aki tavaly még le tudta záratni a falut, mivel akkor volt még erre lehetősége az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején. Most viszont nincs. Az elmúlt évben a polgármester egy olyan különleges rendeletet hozott, amely értelmében az érintett napokon csak a településen élők tartózkodhattak, illetve csak a 15 km-es körzetben lakók mehettek be oda vásárolni.

Tavaly a járványra és a polgármester rendeletére hivatkozva Oberlander Báruch rabbi a Budapesti Orthodox Rabbinátus elnökeként kiadott állásfoglalásában távolmaradásra kérte a zarándokokat. A rabbi szerint az emberi élet megmentése a zsidó vallásjog legfontosabb törvényei közé tartozik, valamint minden zsidó ember kötelessége az adott ország törvényeit elfogadni és betartani.

A törvények betartásával idén valószínűleg nem lesz probléma, a Telex ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a vallási szertartás – a házasságkötés és temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek, így ezen a magatartási szabályokat a szervező határozza meg.

A lappal az ügyben illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség azt közölte, hogy

„amennyiben a szervező vallási közösségnek minősül, úgy az esemény vallási szertartás. Amennyiben a szervező nem minősül vallási közösségnek, és az eseményen résztvevők a védelmi intézkedéseket nem tartják be, a rendőrség – a vallási és kegyeleti jog tiszteletben tartása mellett – érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp