Online programokkal emlékeznek a holokauszt magyar áldozataira


Ebből az alkalomból a Nemzeti ünnepek és emléknapok a YouTube-csatornáján olyan filmeket tesznek elérhetővé, mint a Jób lázadása vagy a Két félidő a pokolban.

A koronavírus-járvány miatt idén is az online térben lesznek a központi programok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, pénteken. A kormányzati oldalon szerdán megjelent program szerint a Nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont Facebook-csatornáin holokauszt-túlélők, közéleti szereplők, diplomaták bevonásával készült kisfilmeket és fotókat tesznek közzé.

Jób lázadása

Délután 4 órakor az emlékközpont Facebook-oldalán, valamint a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján gyászimát közvetítenek. A központi rendezvényekhez kapcsolódóan a hét elejétől a holokauszttal kapcsolatos filmeket tesznek közzé ugyanitt. A Jób lázadása és a Két félidő a pokolban című filmek már megtekinthetők.

A Holokauszt Emlékközpont honlapján a vészkorszak idejéből származó tárgyak és fényképek felhasználásával összeállított online kiállítást lehet megtekinteni.

Szintén hétfőtől péntekig a Holokauszt Emlékközpontban oktatási témahetet tartanak. Pénteken, az emléknapon délelőtt 10 órakor az intézményben rendhagyó történelemóra lesz: „embert próbáló idők túlélési stratégiáiról” hallhatnak majd a részvevők egy rendkívüli könyv és dokumentum kapcsán. A programokra az oktatas@hdke.hu címen lehet regisztrálni.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Háromezer temetetlen holtat találtak a budapesti gettóban a felszabadulása után – Kibic Magazin

Átlagosan 14-en laktak egy szobában, és 150g volt a napi fejadag kenyérből. 76 éve, január 17-18-án szabadították fel a szovjetek a budapesti gettót.A Budapesten élő, sárga csillag viselésére kötelezett zsidóknak legkésőbb 1944. december 7-ig kellett átköltözniük a gettónak kijelölt területre. A körzetben összesen 162 csillagos ház volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp